Δε με έπεισε όσο ο Γάλλος, ο Πομπέο για τον αποδιοπομπαίο

Τα ελληνικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο που είπε πως «υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό». Επίσης διαβάζουμε πως περαιτέρω τόνισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες.

Στρατής Μαζίδης

Ο Πομπέο όμως παρατηρούμε πως είπε κάτι ακόμη: “δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά”.

Αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά! Μάλιστα. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό έτσι; Δηλαδή τα πανηγύρια ορισμένων είναι μια τρύπα στο νερό, όπως η πρώτη γεώτρηση του Fatih δυτικά της Πάφου. Διότι αυτές οι τρεις λέξεις σημαίνουν πολύ απλά "βρείτε τα".

Οι ΗΠΑ δε μίλησαν για παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου όπως η Γαλλία (διαβάστε εδώ) ούτε για εχθρική ενέργεια. Η Ουάσινγκτον απλά δε θέλει εντάσεις. Επιθυμεί να βγουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο διότι όπως είπε “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο”, δηλαδή η Ρωσία.

Όσο για το Νίκο Δένδια, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς όταν η Τουρκία ναυπηγεί κορβέτες, ετοιμάζει φρεγάτες, κτίζει υποβρύχια, απογειώνει οπλισμένα drones, πετά έξω ιταλικά γεωτρύπανα κι αυτός υποστηρίζει:

Όλοι οφείλουμε -και πρέπει- να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα αν θέλετε, έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων.  Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών.  Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μια άλλη εποχή.  Και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο. 

Ας κάνει μια ερώτηση στους φίλους μας τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους σχετικά...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail