Όταν δεν υπάρχουν πατρίδες, δεν υπάρχει πολυπολιτισμός αλλά μαζοποίηση κι ομοιομορφία

geralt / pixabay
Kαθε λαός έχει ένα σπίτι μια πατρίδα, είναι δεμένος με αυτόν τον τόπο γιατί η ιστορία του είναι η ιστορία της οικογένειάς του, του πατέρα, του παππού, του προπάππου. Η γλωσσα του, τα ήθη, τα έθιμα πέρασαν από γενια σε γενιά. Η ιστορία κάθε γενιάς είναι η ιστορία του τόπου.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Όταν ένας λαός χάσει τον τόπο του αγωνίζεται να τον ξαναπάρει. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα φυσικά και θα υπάρξουν πρόσφυγες που είναι καλοδεχούμενοι και των οποίων η πλειοψηφία όταν ο τόπος ελευθερωθεί θα θέλουν να γυρίσουν πίσω γιατί κανένα μέρος δεν είναι σαν το σπίτι σου.

Φυσικά και οι άνθρωποι μετά από πρόσκληση μπορούν να πηγαίνουν σε άλλα σπίτια για καλύτερες οικονομικές συνθήκες όταν όμως όλοι οι άνθρωποι πάνε σε ένα σπίτι, τότε δε θα καλυτερεύσουν τα οικονομικά κανενός, απεναντίας θα χειροτερεύσουν τα οικονομικά όλων.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός αποτελείται από τους πολιτισμούς που αναπτύσσονται στα σπίτια των λαών, στις πατρίδες τους. Όταν δεν υπάρχουν πατρίδες, δεν υπάρχει πολυπολιτισμός αλλά μαζοποίηση κι ομοιομορφία μέχρι να κυριαρχήσει ο ισχυρότερος.

Λαοί χωρίς σπίτια είναι αδύναμοι, έρμαια των ισχυρών, τις δημόσιες σχέσεις των οποίων κάνουν οι ανθρωπιστές. Δεν μπορείς να πεις θέλω φθηνούς σκλάβους, μπορείς να πεις δεν υπάρχουν σύνορα, άρα οι άνθρωποι δεν έχουν πατρίδες σπίτια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail