Η Σουηδία ενεργοποιεί ξανά τη «Μεγαλύτερη Υπόγεια Βάση του Κόσμου» για το φόβο των Ρώσων

Freepen.gr - Μετά από 15 χρόνια αχρησίας, η ναυτική βάση Muskö 70 χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης ενεργοποιείται και πάλι για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, ανέφερε η εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε μια τελετή αναδιοργάνωσης με το μουσικό σώμα του Πολεμικού Ναυτικού και μια παρέλαση, ακριβώς 50 χρόνια μετά τα αρχικά εγκαίνια του Muskö το 1969.

Ο υπουργός Άμυνας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Peter Hultqvist ερμήνευσε την επιστροφή του Πολεμικού Ναυτικού στο Musköbasen ως σήμα πολιτικής ασφαλείας.

"Είναι πιθανώς η μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου. Εδώ έχουμε μια πολύ σημαντική και μοναδική πηγή που μπορούμε να αναπτύξουμε με διάφορους τρόπους», εξήγησε ο Hultqvist στην ομιλία του.

Για αρχή, μια δύναμη 100 ανδρών θα τοποθετηθεί στο ανανεωμένο Muskö, το οποίο παροπλίστηκε το 2004. Το ναυπηγείο του είχε πουληθεί στην ThyssenKrupp.

"Ο στόχος είναι να καθίσουμε μέσα στο βουνό για να αυξήσουμε την ασφάλεια. Το βουνό είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση και η αξιοποίησή του είναι σοφή κίνηση", δήλωσε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Jens Nykvis Nykvist. "Αυτό είναι σημαντικό, είναι μεγάλο για μας. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να μην συγκεντρωνώμαστε μαζί στην πόλη", δήλωσε ο Nykvist, υποδεικνύοντας ότι το σχέδιο αποκέντρωσης" μειώνει την ευπάθεια "και" ενισχύει τις δυνατότητες τακτικής".

Το σχέδιο κατατέθηκε από το κοινοβούλιο περίπου πριν από ένα χρόνο. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό που μετακομίζει στο Muskö, ο στρατός θα τοποθετηθεί στο Enköping, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται στην Uppsala στα πλαίσια της διασποράς της διοίκησης.



Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, ήταν πιο συγκεκριμένοι ως προς το γιατί έπρεπε να αναζωογονηθεί το υπόγειο φρούριο.

"Η κίνηση βασίζεται στον υπολογισμό ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ισχυρά όπλα που απαιτούν το επίπεδο προστασίας που μόνο το Muskö μπορεί να προσφέρει", ανέφερε ο Niklas Granholm, ανώτερος αναλυτής της Σουηδικής Υπηρεσίας Έρευνας στον Άμυνα, μεταδίδει ο Guardian.

Εν τω μεταξύ, η εικαζόμενη "ρωσική απειλή" έχει γίνει ορμητήριο στα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ίδιος υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist και άλλοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επανειλημμένα στη Ρωσία ως το λόγο για την ενισχυμένη προετοιμασία της Σουηδίας στον τομέα της άμυνας.

Ενώ το Muskö έπαψε να παίζει κεντρικό ρόλο στη σουηδική άμυνα πριν από δεκαετίες, το ναυτικό δεν άφησε ποτέ το νησί συνολικά. Πέρυσι, βρετανοί και Βέλγοι τουρίστες προσπάθησαν να διεισδύσουν στη βάση, αλλά δέχθηκαν προειδοποιητικά πυρά και τελικά συνελήφθησαν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail