Ο Στάλιν είχε γκούλαγκς, η Τουρκία έχει δικαστήρια!

According to the Committee to Protect Journalists, Turkey is the world's top jailer of journalists. (Images source: iStοck)
Από το 1936 έως το 1938 ο Ιωσήφ Στάλιν της Σοβιετικής Ένωσης εκτέλεσε άγρια ​​την "Μεγάλη Εκκαθάρισή" του, ένα πιο αθώο όνομα για τη χονδρική εκκαθάριση των "εχθρών του κράτους". Η σφαγή αφορούσε, μεταξύ άλλων, το Κομμουνιστικό Κόμμα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αγρότες, Εβραίους, δασκάλους, στρατηγούς, μέλη της διανόησης και πολλούς άλλους. "Είναι καλύτερο να υποφέρουν 10 αθώοι άνθρωποι από το να ξεφύγει ένας κατάσκοπος", δήλωσε ο Νικολάι Γιεζόφ, επικεφαλής του NKVD (Εθνικό Επιμελητήριο Εσωτερικών). "Όταν κόβετε ξύλο, πετάγονται φλύδες". Το 1932, ο Στάλιν ξεκίνησε έναν πόλεμο για τη "Σοβιετοποίηση" της Ρωσίας. Επτά δεκαετίες αργότερα, ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας και πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε τον πόλεμό του για να "εξισλαμήσει" τη σύγχρονη, κοσμική Τουρκία του Ατατούρκ.

Gatestoneinstitute.org - Burak Bekdil
Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, πέντε χώρες είναι οι κορυφαίες στη λίστα με φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. Στην κορυφή της λίστας της είναι η Τουρκία, αφήνοντας πίσω της την Κίνα, την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Από τους 172 δημοσιογράφους που κρατούνται στις χώρες αυτές, 163 κρατούνται χωρίς κατηγορία ή για αδικήματα που χαρακτηρίζονται ως «εχθρικά προς το κράτος» - το ίδιο έγκλημα για το οποίο ο Στάλιν φυλάκισε και εξόρισε ρώσους αντιφρονούντες. Το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν εξακολουθεί να γίνεται με πλήρη ταχύτητα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένας επίσημος αξιωματούχος της τουρκικής αντιπολίτευσης καταδικάστηκε από ένα δικαστήριο σε εννέα χρόνια και οκτώ μήνες στη φυλακή για προσβολή του Ερντογάν και τη "συμμετοχή στην τρομοκρατική προπαγάνδα" για τα tweets που δημοσιεύθηκαν ήδη από το 2012 και μετά. Η κ Canan Kaftancıoğlu, επικεφαλής του παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Κωνσταντινούπολης, κατηγορήθηκε επίσης για "προσβολή της κυβέρνησης και των δημοσίων υπαλλήλων, υποκίνηση μίσους και εχθρότητας". Όλες οι κατηγορίες εναντίον της βασίστηκαν σε tweets που δημοσιεύθηκαν πριν από χρόνια. Αλλά γιατί καταδικάστηκε τώρα;

Η Kaftancıoğlu ήρθε στο επίκεντρο μόνο μετά τον κρίσιμο ρόλο της στη νίκη επί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου και στις 23 Ιουνίου, καταλήγοντας την ισλαμική κυριαρχία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας μετά από 25 χρόνια.

Ο κ. Kati Piri, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, ανέφερε ότι η ετυμηγορία ήταν «σουρεαλιστική και εξωφρενική», προσθέτοντας πως «ο Ερντογάν εκδικείται για την εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης.

Πιο πρόσφατα, στις 22 Σεπτεμβρίου, ένας Τούρκος έλαβε καταδικαστική ποινή φυλάκισης για προσβολή του Ερντογάν. Ο Burhan Borak, κάτοικος της κουρδικής επαρχίας Van στην ανατολική Τουρκία, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και 3 μήνες στη φυλακή για επτά αναρτήσεις κοινωνικών μέσων το 2014. Η ποινή ήταν η βαρύτερη τιμωρία για περιπτώσεις προσβολής του προέδρου, σύμφωνα με το δικηγόρο του Borak. (Μεταξύ του 2010 και του 2017, κατατέθηκαν 12.893 περιπτώσεις προσβολής του προέδρου, σύμφωνα με τον καθηγητή Yaman Akdeniz, ακτιβιστή για τα δικαιώματα του κυβερνοχώρου). Με αυτό, ο Ερντογάν κατέχει τον τίτλο του πιο προσβεβλημένου προέδρου στον κόσμο - έναν τίτλο που θα μπορούσε να χάσει μόνο από τον Στάλιν αν ο σοβιετικός δικτάτορας ήταν ακόμα ζωντανός.

Αντί των γκουλάγκ του Στάλιν, η Τουρκία έχει τα δικαστήριά της. Στις 20 Σεπτεμβρίου, ένα τουρκικό δικαστήριο πραγματοποίησε την πρώτη ακρόασή του για μια υπόθεση εναντίον δύο δημοσιογράφων του Bloomberg που κατηγορούνται ότι «προσπάθησαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας». Οι ισχυρισμοί εναντίον του Kerim Karakaya και του Fercan Yalınkılıç βασίζονται σε ένα άρθρο του 2018 που έγραψαν για το πώς οι τουρκικές αρχές και οι τράπεζες αντιδρούσαν στο μεγαλύτερο νομισματικό σοκ στη χώρα από το 2001.

"Έχουν κατηγορηθεί για ακριβή και αντικειμενική αναφορά σε γεγονότα εξαιρετικά ενδιαφέροντα", δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Bloomberg John Micklethwait. "Είμαστε δεσμευμένοι με αυτούς και την ελευθερία του τύπου και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της απαλλάσσοντάς τους".

Τριάντα έξι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος οικονομολόγου Mustafa Sönmez και του δημοσιογράφου Sedef Kabaş, είναι επίσης κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για τα σχόλια τους στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την οικονομία και τις τράπεζες της Τουρκίας.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ερντογάν είναι γεμάτα χαρά από τη δίκη. "Αυτή η δημοσίευση του Bloomberg και οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι ένα οικονομικό πραξικόπημα", γράφει ο Ali Karaasanoğlu, ένας αρθρογράφος για την καθημερινή εφημερίδα Yeni Akit και σθεναρός υποστηρικτής του Ερντογάν. "Εσείς [απευθυνόμενοι στους κατηγορούμενους] είστε ύποπτοι ενός σοβαρού εγκλήματος με σκοπό να υπερτιμήσετε τα νομίσματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ".

Σε μια τέτοια ζοφερή ιστορία, ο Ερντογάν συνεχίζει να κοροϊδεύει τον πολιτισμένο κόσμο. Το Μάιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να  έχει ξεχάσει ότι, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα δημοκρατικά ελλείμματα, είναι πρόεδρος μιας χώρας που έχει απαγορεύσει πάνω από 245.000 ιστότοπους και domains.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail