Τραγική πρακτικά παραδοχή Δένδια σε Πρετεντέρη ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τι διαδραματίζεται στην περιοχή

Freepen.gr - Την παρακάτω συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας στο Γιάννη Πρετεντέρη στο ΘΕΜΑ FM. Επιλέξαμε ένα συγκεκριμένο εκτενές απόσπασμα για να αντιληφθούμε όλοι μας πως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στην πλέον κρίσιμη εποχή που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν γεμάτη γεωπολιτικές ευκαιρίες, αδυνατεί να παρατηρήσει, να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το ευρύτερο τοπίο της μεγάλης γειτονιάς μας.

Ο Ελληνας υπουργός δεν μπορεί να αναλύσει τα αίτια της στροφής των ΗΠΑ και τα χαρακτηρίζει χαριτολογώντας "αινίγματα". Παραδέχεται επίσης ότι η χώρα αποτελεί παρακολούθημα των άλλων ενώ υποπίπτει στο τραγικό σφάλμα να δηλώσει ότι οι τελευταίες εξελίξεις δε μας αφορούν άμεσα! Αντιλαμβάνεται ο υπουργός ότι πχ η Τουρκία αν επιτύχει στην εισβολή της, θα έχει τον έλεγχο πολλών χιλιάδων εξτρεμιστών;

Και για ποιο λόγο μιλά για το...φόβο συμφωνίας Κούρδων και Σύριων; Γιατί τον φοβίζει η συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση που πολέμησε τους τρομοκράτες; Γιατί είναι φόβος να αντιμετωπίσει προβλήματα στο έδαφος η Τουρκία κ. Δένδια; Πρέπει να μας μεταφέρετε και τα αισθήματα της ανάλυση του κ. Πομπέο ή τα ασπάζεστε; Δεν εύχεστε όπως όλοι οι Ελληνες, οι αμυνόμενοι να τα καταφέρουν;

Ακολουθεί το απόσπασμα:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει πέσει πάνω σας όλη η μπόρα του πλανήτη, να το πω έτσι, με αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα και θα ήθελα την ερμηνεία σας, την ανάλυσή σας και τις εξηγήσεις σας για ό,τι συμβαίνει. Ας αρχίσουμε από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πως την αξιολογούμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς, υπάρχει ένας αιφνιδιασμός γενικά της παγκόσμιας κοινής γνώμης από τη θέση του Προέδρου για την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία και από τα σύνορα με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά ήταν τόσο άμεση; Γιατί έλεγαν χτες κάτι άλλο, ότι μπορεί να και να μην είναι μερικοί στρατιώτες, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει ειλικρινά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρετεντέρη, και εμείς και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν ξέρει να λύνει αινίγματα. Αυτό ανήκει σε άλλη σφαίρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς παρατηρούμε τις θέσεις των συμμάχων, των εταίρων μας και των υπολοίπων χωρών και αναλόγως διαμορφώνουμε στα σημεία ενδιαφέροντός μας την ελληνική εξωτερική πολιτική. Επειδή ήμασταν στην Αίγυπτο με τον Πρωθυπουργό, καταλαβαίνετε ότι με τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου προσπάθησα να διαβάσω την κατάσταση στην περιοχή. Από εκεί και πέρα παρατηρούμε τι συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Αιγύπτιοι τι λένε γι' αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι ευτυχείς. [φοβερή ανάλυση]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Κανείς δεν είναι ευτυχής. Ποιος είναι ευτυχής; Πλην του Erdogan δεν υπάρχει κανένας άλλος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς επιδιώκουμε τη μη αστάθεια στην περιοχή. Θέλουμε η περιοχή να είναι σταθερή, θέλουμε να είναι ασφαλής, θέλουμε να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Έχουμε αντίληψη επί της αρχής υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Οτιδήποτε διαταράσσει κάτι τέτοιο μας ανησυχεί και εκφράζουμε πάντα τις ανησυχίες μας. Δεν είναι άμεσο θέμα για την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα, το οποίο είναι μέσα στον γεωγραφικό μας ορίζοντα. Ούτως ή άλλως, έχουμε πει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επαναφέρει την Ελλάδα στα διεθνή fora. Πέρασε η εποχή της απούσας Ελλάδας εξ αιτίας της κρίσης. Βγήκαμε από την κρίση και πρέπει να επανέλθουμε. Κατά συνέπεια, έχουμε θέση σε όλα τα θέματα, βεβαίως με διαφορετικό βαθμό αναλόγως του ενδιαφέροντος και της επιρροής στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές, προ τριών ημερών, είχαμε εδώ τον κ. Pompeo, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τον είχαμε τρεις μέρες μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προϊδέασε καθόλου ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κ. Pompeo έκανε μια ανάλυση, δεν σας κρύβω, για το ενδεχόμενο αυτό. Η ανάλυσή του, όμως, ήταν ότι αυτό τελικά την Τουρκία δεν την συμφέρει. Διότι, η Τουρκία θα βρεθεί να επιχειρεί -αν δοκιμάσει κάτι τέτοιο- κάτω από την Ρωσική Αεροπορία, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν φύγει. Και με τον φόβο το κουρδικό στοιχείο να ενωθεί με την Κυβέρνηση της Δαμασκού και η Τουρκία να αντιμετωπίσει εξαιρετικά προβλήματα στο έδαφος. Αυτή ήταν η ανάλυση του Αμερικανού Υπουργού των Εξωτερικών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail