Χαμός στην Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου: "Μας βάζεις στο βάλτο της Συρίας, έστελνες όπλα σε τρομοκράτες"

Freepen.gr - Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Kemal Kılıçdaroğlu, στις 8 Οκτωβρίου, χτύπησε την πολιτική της κυβέρνησης στη Συρία, αμφισβητώντας γιατί οι σχέσεις έγιναν "εχθρικές" από φιλικές, αναφέρει η hurriyetdailynews.com.

"Γιατί βρισκόμαστε σε αντιδικία με τη Συρία, που ήταν κάποτε ο φίλος μας; Ποιος δήλωνε ότι θα έπρεπε να μπερδευτείτε στις εγχώριες υποθέσεις της Συρίας;", δήλωσε ο Kılıçdaroğlu, ενώ απευθύνθηκε με επτά ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ποιος έστειλε όπλα στους τρομοκράτες στη Συρία μέσω Τουρκίας; Ποιος το πρότεινε και εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα σας;" πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις του Kılıçdaroğlu ήρθαν κατά τη διάρκεια ομιλίας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP.

Ο ηγέτης του CHP είπε επίσης ότι ο Ερντογάν υποσχέθηκε να απομακρύνει τα βαριά όπλα από τους τρομοκράτες στο Idlib, κατά την ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα, αλλά "προσπαθεί να αναλάβει τους τρομοκράτες της ISIL από τις ΗΠΑ χωρίς να έχει τηρήσει την πρώτη υπόσχεση".

"Είναι αυτή η εικόνα κατάλληλη για την Τουρκία;" ρώτησε.

Ο Kılıçdaroğlu αμφισβήτησε επίσης το κόστος μιας τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης από την Τουρκία.

"Είναι σαφές ότι έχετε φτάσει σε συμφωνία με τις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, ωστόσο ο Trump είναι αρκετά τολμηρός ώστε να απειλεί. Σε τι ακριβώς δεσμευθήκατε; Ποιο είναι το όριο που δεν πρέπει να περάσετε;", δήλωσε ο Kılıçdaorğlu, αναφερόμενος σε πρόσφατο tweet από το Trump, απειλώντας την Τουρκία να μην διασχίσει τη γραμμή αλλιώς θα αντιμετωπίσει οικονομικές καταστροφές.

"Αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω εντελώς την οικονομία της Τουρκίας", είχε αναρτήσει ο Trump στις 7/10.

Σε απάντηση στο tweet του Trump, ο Kılıçdaroğlu δήλωσε: "Καμία εξουσία δεν μπορεί να απειλήσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας".

«Γιατί όμως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν αντέδρασε;» ρώτησε. Πρόσθεσε ότι η πρώτη αντίδραση στο εν λόγω tweet προέρχεται από το CHP.

"Από την αρχή, είπαμε [προς την κυβέρνηση] να μην εισέλθουν στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. [Είπαμε] να είμαστε φίλοι με τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Ότι δεν έχει νόημα να έχουμε μια διαμάχη", δήλωσε ο Kılıçdaroğlu.

Η Τουρκία έχει πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και συγγενικούς δεσμούς με τη Συρία, σύμφωνα με τον Kılıçdaroğlu.

"[Είπαμε] ότι μπορούμε να φέρουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή συναθροίζοντας τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν", δήλωσε.

"Αλλά έχουμε γίνει κράτος παλάτι που λαμβάνει εντολές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία", πρόσθεσε.

Η Τουρκία «καταρρέει» στο βάλτο της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Kılıçdaroğlu.

Η ένατη παρατηρητική θέση του τουρκικού στρατού στο Idlib της Συρίας είναι "προβληματική", δήλωσε ο Kılıçdaorğlu.

"Μπορούμε να στείλουμε τον εξοπλισμό στην ένατη θέση παρακολούθησης, για όσο μας επιτρέπει η Ρωσία. Η κυβέρνηση το αποδέχεται αυτό, αλλά δεν μπορώ. Είμαι πραγματικός εθνικιστής. Υπερασπίζομαι τη χώρα μου", πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail