Είπες πατρίδα; Α κατάλαβα, είσαι φασίστας

PublicDomainPictures / pixabay
Οι Κινέζοι λένε μία ιστορία. Κάποτε ρώτησαν έναν σοφό τι θα έκανε αν γινόταν βασιλιάς. Αυτός απάντησε: "θα αποκαθιστούσα το νόημα των λέξεων". Ίσως το κυριώτερο πρόβλημα σήμερα στην χώρα μας είναι η μεταξύ μας ασυνεννοησία, διότι λέγοντας τις ίδιες λέξεις εννοούμε διαφορετικά πράγματα. 

Μελέτης Μελετόπουλος

Οι λέξεις Έθνος, Πατρίδα, Σαράντα, Λαός κλπ. προσλαμβάνουν διαφορετικό περιεχόμενο στις συνειδήσεις όσων τις χρησιμοποιούν. Πχ όταν οι αριστεροί και η "προοδευτική" μας διανόηση λένε "λαός" εννοούν κυρίως τους στρατευμένους αριστερούς, τα μέλη του ΚΚΕ, τους εαμογενείς, τους απεργούς, τους συνδικαλιστές κλπ. Αγνοούν δηλαδή το κοινωνιολογικό περιεχόμενο του όρου Λαός και τον ορίζουν με ιδεολογικά κριτήρια. 

Λες και ένας αγρότης ή ένας εργάτης που ψηφίζουν δεξιά ή κεντρώα κόμματα δεν είναι λαός. Λες και η μεσαία τάξη δεν ανήκει στον λαό. Λες και λαός είναι η μειοψηφία όσων πρόσκεινται ιδεολογικά στην αριστερά. 

Αντίστοιχες παραπλανητικές διαστρεβλώσεις ισχύουν και με τις υπόλοιπες έννοιες, όπως Έθνος, που για την "προοδευτική" μας διανόηση σημαίνει κάτι σαν άθροισμα ακροδεξιών τραμπούκων, ή η λέξη Πατρίδα, που η χρήση της συνεπάγεται την αυτόματη αντίδραση "α κατάλαβα, είσαι φασίστας". Όμως, η αποδόμηση των όρων που περιγράφουν και νοηματοδοτούν το Εμείς αποτελεί εργαλείο αποσύνθεσης και διάλυσης της κοινωνίας μας.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.