Η Αγκυρα τρέμει το...«κουρδικό χαρτί» της Μόσχας

Μεγάλη ανησυχία άρχισε να κυριαρχεί την Άγκυρα από την ρωσική αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος της Συρίας που ενώ η Τουρκία το χαρακτηρίζει σαν τρομοκρατικό, η Ρωσία επιμένει να αναφέρεται σε κουρδικό πρόβλημα. Ο μεγάλος φόβος είναι να αποπειραθεί η Μόσχα να «παίξει» το κουρδικό για να πιέσει την Τουρκία σε πολλά επίπεδα, κάτι που είχε γίνει και την δεκαετία του ενενήντα.

Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει αναγνωρίσει επίσημα το κουρδικό ΡΚΚ, που η Άγκυρα κατηγορεί σαν τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στην Μόσχα υπάρχουν και λειτουργούν επίσημα γραφείο των Κούρδων του ΡΚΚ.

Οι σχέσεις Ρωσίας και ΡΚΚ είναι πολύ παλιές και ανάγονται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς το ΡΚΚ με αριστερές προδιαγραφές είχε πάρει αρκετή στήριξη από την Μόσχα. Οι σχέσεις αυτές δεν διακόπηκαν ποτέ και σήμερα η Μόσχα εξακολουθεί να επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στην Ρωσία, ενώ το θεωρεί σαν ένα απελευθερωτικό κίνημα. Φυσικά η Άγκυρα βγάζει «σπυριά» για αυτό το γεγονός.

Οι εξελίξεις στην Συρία και η είδηση ότι η Ρωσία αναγνωρίζεται ως προστάτης των Κούρδων που τους πρόδωσαν οι Αμερικανοί, έχει ήδη προκαλέσει πολλές ανησυχίες στην Άγκυρα. Αυτό φάνηκε και από την πρωτοφανή δήλωση του ίδιου του Ερντογάν, ότι αν οι Ρώσοι δεν κάνουν καλά την «δουλειά» τους, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της διακινδυνεύοντας και ανοιχτή σύγκρουση με την Δαμασκό.

Αν βέβαια, το…επιτρέψει η Αρκούδα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.