Μπροστά σε μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Εκτελεστικός Πρόεδρος διεπιστημονικού κέντρου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών μελετών "Iωάννης Kαποδίστριας", Γιώργος Φίλης, μιλώντας στον 98.4 με αφορμή τις εξελίξεις από την εισβολή της Τουρκίας στην Βόρειο Συρία και την εγκατάλειψη των Κούρδων στην τύχη τους, από τις ΗΠΑ αλλά και τους μεγάλους δρώντες στην περιοχή, σημείωσε με νόημα ότι είμαστε ούτως ή άλλως μπροστά σε μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου η Τουρκία διεκδικεί αυτόνομο ρόλο περιφερειακής δύναμης με την προβολή ισχύος. Όλα αυτά σε μια περίοδο, όπου το στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα για όσους θέλουν να έχουν λόγο ύπαρξης σε αυτές τις τεκτονικές αλλαγές.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως είπε, πρέπει να κατανοήσουν άμεσα ότι η Τουρκία έχει στρατηγική επιλογή να επιβάλει τις επιδιώξεις της στην περιοχή και να ελέγξει, χώρους, κυριαρχίες και ενεργειακούς δρόμους σε μια νέο-οθωμανική αντίληψη, άρα το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε θα εκδηλώσει ακόμη πιο εμφατικά το ρόλο της αυτό σε Αιγαίο και Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Φίλης εκτιμά ότι υπήρξε τροχοπέδη όσον αφορά την κλήση από την Κυπριακή Δημοκρατία ξένων δυνάμεων να παρέμβουν στην ΑΟΖ διότι τότε θα έπρεπε αναγκαστικά να παραστεί και η Ελλάδα.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.