Ανησυχία στη Σουηδία από τη δράση και τη βία των συμμοριών: Τι αποκαλύπτεται ως προς τα μέλη τους

polisen.se
«Από το 2015, 32 άτομα έχουν σκοτωθεί σε 30 ξεχωριστά γεγονότα στο τελευταίο κύμα δολοφονίας του Malmö. Η έρευνά μας για τις δολοφονίες δείχνει ότι περισσότεροι από 120 νεαροί άνδρες συνδέονται με αυτούς με διαφορετικούς τρόπους», σύμφωνα με πρόσφατη σειρά δημοσιευμάτων για τη συμμορία βίας στη σουηδική mainstream εφημερίδα Sydsvenskan. «Υπάρχει πολύς λόγος για "πολέμους συμμοριών" στο Malmö», αναφέρει το κείμενο. 

Gatestoneinstitute.org - Judith Bergman
Παρουσίαση Freepen.gr

"Τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχουν διακριτές ομάδες με ιεραρχικές δομές και επιμερισμένες δραστηριότητες στον εγκληματικό κόσμο του Malmö, αλλά μάλλον αντίθετα όλα φαίνονται σαν μία ενιαία συμμορία με έναν εσωτερικό εμφύλιο. Έχουμε καταγράψει 200 εγκληματίες στην πόλη, οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, έχουν μεγαλώσει μαζί, ήταν συμμαθητές, μοιράζονται κατοικίες και κινούνται στους ίδιους κύκλους, από τους οποίους επιλέξαμε 20 άντρες για προσεκτικότερη εξέταση. Είτε επειδή είναι ύποπτοι για πυροβολισμούς, είτε σχεδίασαν ή συνέβαλαν στις δολοφονίες. Ή οι ίδιοι έχουν πέσει θύμα και ότι έχουν αναγνωριστεί ως κεντρικοί άνθρωποι στο εγκληματικό κόσμο του Malmö τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 18 από τις δολοφονίες αυτές έχουν, σύμφωνα με την ανασκόπηση, λάβει χώρα εντός του στενού συγγενικού κύκλου αυτών των 20 ανδρών».

Στη συνέχεια, η έκθεση αναφέρει ότι "17 από τους 20 ερευνηθέντες άνδρες έχουν σουηδική υπηκοότητα και 14 έχουν γεννηθεί στη Σουηδία".

"Σχεδόν όλοι έχουν γονείς που έχουν έρθει εδώ κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνολικά, έχουν καταδικαστεί για τουλάχιστον 180 εγκλήματα - όλα από την οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς άδεια οδήγησης για ληστεία, εγκλήματα όπλων, επίθεση και δολοφονία. Ένας από αυτούς είναι στον κατάλογο της Ιντερπόλ για τους περισσότερους καταζητούμενους εγκληματίες της ηπείρου, οι οποίοι είναι ύποπτοι ότι διέπραξαν δύο δολοφονίες ... Οι μισοί από αυτούς έχουν γονείς που είναι επίσης καταδικασμένοι για εγκλήματα, ναρκωτικά, παρενόχληση, ξέπλυμα χρήματος, κλοπή, λαθρεμπόριο και σοβαρή κακοποίηση. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα γονέων με σταθερά εισοδήματα και ακαδημαϊκό υπόβαθρο ".

Στη Σουηδία, κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ποιος είναι πίσω από την τρέχουσα επιδημία εγκλήματος, είναι ένα δημόσιο ταμπού. Οι σουηδικές αρχές δημοσίευσαν μόνο δύο φορές στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εθνοτική καταγωγή των εγκληματιών: το 1996 και το 2005. Το 2017, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Morgan Johansson, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης στη σημερινή σουηδική κυβέρνηση, αρνήθηκε να δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία για την εθνοτική καταγωγή των εγκληματιών στη Σουηδία. "Έτσι, τα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να κάνω, μπορώ να τις κάνω ήδη με τις υπάρχουσες διεθνείς και σουηδικές μελέτες", είπε εκείνη την εποχή.

Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στο σουηδικό κοινοβούλιο συμφώνησε μαζί του. Είπαν ότι δεν πίστευαν πως απαιτείται στατιστικά στοιχεία.

Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, ένα ιδιωτικό ίδρυμα, Det Goda Samhället ("Η καλή κοινωνία") δημοσίευσε μια έκθεση, με βάση στατιστικά στοιχεία από τις σουηδικές αρχές. Η έκθεση έδειξε:

"Για πρώτη φορά τώρα, περισσότερα εγκλήματα - σε απόλυτους όρους - διαπράττονται από άτομα ξένου υπόβαθρου παρά από πρόσωπα σουηδικής καταγωγής ... Η υποομάδα πληθυσμού που είναι πιο επιρρεπής σε εγκλήματα είναι άνθρωποι που γεννιούνται [στη Σουηδία] από ξένους γονείς ".

Εντούτοις, τα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την έκθεση.

Αυτή η γενική αποσιώπηση των πληροφοριών είναι ο λόγος για τον οποίο το δημοσίευμα της Sydsvenskan είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη - αν και τα τελευταία χρόνια, οι εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει λίγο πιο συνηθισμένες. Είναι δύσκολο, τελικά, να ξεφύγουμε εντελώς από την πραγματικότητα. Το 2017, όταν η Στοκχόλμη είχε πληγεί από ένα κύμα φόνων, το σουηδικό mainstream media outlet Expressen, έκανε μια αναφορά για τα 49 εγκληματικά δίκτυα στην πρωτεύουσα που έδειξαν ότι τα δίκτυα αποτελούνταν από 500 έως 700 μέλη συμμοριών. Το 40,6% των μελών των συμμοριών που παρουσιάστηκαν από την Expressen ήταν αλλοδαποί. Το 82,2% είχε δύο γονείς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Η κύρια χώρα καταγωγής τους ήταν το Ιράκ, ακολουθούμενη από τη Βοσνία, τον Λίβανο, τη Σομαλία, τη Συρία και την Τουρκία.

Πιο αξιοσημείωτα, το ρεπορτάζ της Sydsvenskan έδειξε επίσης ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους σκληροπυρηνικούς εγκληματίες:

"Με την εξαίρεση τριών ατόμων στην έρευνα, σε όλα τα άτομα της έρευνας είχε προσφερθεί βοήθεια από τότε που ήταν αγόρια, μερικοί από αυτούς είχαν ήδη εγγραφεί στην αστυνομία ως παιδιά ηλικίας δέκα ετών ... Έχουν υποβληθεί σε προγράμματα ... μακριά από τον εγκληματικό περιβάλλον στο Μάλμο ... Δεν απέδωσε ... αυτό που οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν κάνει μέχρι στιγμής δεν βοηθά, και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα για να δοκιμάσουν».

Αυτά είναι γεγονότα που οι mainstream πολιτικοί έχουν αποφύγει να συζητούν ανοιχτά εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι: Πώς λύνεται ένα κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, ειδικά ένα που κυριολεκτικά σκοτώνει και σκοτώνει ανθρώπους, χωρίς να το συζητά κανείς ανοιχτά;

Ακόμα και η σουηδική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών, η οποία, με τα κύματα των πυροβολισμών και των βομβιστικών επιθέσεων, γρήγορα εκτροχιάζει τη σουηδική κοινωνία. Ορισμένοι σχολιαστές έχουν παρομοιάσει με την κατάσταση με πολεμικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών. Ωστόσο, η κυβερνητική πρόταση δεν αναφέρει ρητώς ποιος είναι κυρίως πίσω από τη βία των συμμοριών και ότι οι δικές της μεταναστευτικές πολιτικές έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η σουηδική κοινωνία.

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών περιλαμβάνουν: περισσότερες κρατήσεις για όσους διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, ταχύτερες διώξεις, καλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία εγκληματιών, αυξημένες επενδύσεις σε σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες σε "ευάλωτες περιοχές", περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα σε "ευάλωτες περιοχές", αυστηρότερες κυρώσεις για όσους στρατολογούν τους νέους στην εγκληματικότητα, αυστηρότερες κυρώσεις για αδικήματα όπλων και εκρηκτικών και βελτιωμένα προγράμματα προστασίας των μαρτύρων.

Ο Ulf Kristersson, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Μεσαίου Κόμματος, επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν πρότεινε σκληρότερες καταστολές για τα εγκλήματα συμμοριών. Το κόμμα θα ήθελε να δει μεγαλύτερες επενδύσεις στην αστυνομία, διπλασιάζοντας τις ποινές για εγκληματίες συμμοριών και ένα σύστημα ζώνης επισκέψεων, μεταξύ άλλων.

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί εάν είναι πιθανό οι μάλλον ήπιες προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας από τις συμμορίες θα κάνουν τη διαφορά σε αυτό το σημείο. Το έγκλημα από συμμορίες έχει γίνει εξαιρετικά βίαιο και εξαιρετικά σοβαρό. Για παράδειγμα, η νιγηριανή συμμορία Black Axe ασχολείται με την εμπορία ναρκωτικών και την πορνεία και δραστηριοποιείται επίσης εκτενώς στην Ιταλία, όπου η ιταλική αστυνομία το χαρακτήρισε ως "αντάρτικο πόλης που συνεχίζεται για μέρες" για να διατηρηθεί ο εδαφικός έλεγχος. Η σουηδική αστυνομία εκτιμά ότι η συμμορία, η οποία έχει καθιερωθεί στη Στοκχόλμη τα τελευταία πέντε χρόνια, φαίνεται αρκετά καλά εδραιωμένη. "Κατά τη γνώμη μου," δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας, Lennart Karlsson, "αυτό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συνδικάτα εγκλημάτων του κόσμου. Έτσι, δυστυχώς για εμάς, πιθανόν να έχουν ένα πολύ λαμπρό μέλλον".

Εκτός από την Black Axe, υπάρχουν περίπου 50 άλλες εγκληματικές συμμορίες, που περιλαμβάνουν περίπου 1.500 εγκληματίες, που δρουν στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από την αστυνομία. Η Στοκχόλμη αντιμετωπίζει σήμερα ένα κύμα πυροβολισμών. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχε ήδη φθάσει 58 χρόνια. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αστυνομίας για τη βία σε συμμορίες, Gunnar Appelgren, η βλάβη είναι πολύ σοβαρότερη σήμερα από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, επειδή οι εγκληματίες κάνουν πλέον μεγαλύτερη χρήση των αυτόματων όπλων.

Δεν φαίνεται πιθανό ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους σκληροπαθείς εγκληματίες θα επηρεαστεί πολύ από "αυξημένες επενδύσεις σε σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες σε" ευάλωτες περιοχές", όπως προτείνει μια από τις κυβερνητικές προτάσεις. Ίσως ορισμένες από τις άλλες προτάσεις να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά μια πολύ πιο σκληρή καταστολή της βίας από συμμορίες θα μπορούσε δυστυχώς να χρειαστεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail