Υπνική άπνοια: Πώς θα καταλάβετε ότι σας κόβεται η ανάσα ενώ κοιμάστε

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση στην οποία τα ανώτερα τμήματα της αναπνευστικής οδού κλείνουν και διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα η αναπνοή. Η πάθηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, δεδομένου ότι η διακοπή της αναπνοής συνεπάγεται διακοπή της παροχής οξυγόνου.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Τυπικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας είναι το ροχαλητό, ποιες είναι όμως οι συνοδές ενδείξεις που θα σας βάλουν σε υποψίες ότι πράγματι διακόπτεται η φυσιολογική διαδικασία της αναπνοής την ώρα που κοιμάστε;

Αν και δεν έχουν υπνική άπνοια όλοι όσοι ροχαλίζουν, σχεδόν όλοι όσοι έχουν υπνική άπνοια ροχαλίζουν.

Η διακοπή της αναπνοής συχνά συνοδεύεται από διακοπή του ύπνου, έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Η κακή ποιότητα του ύπνου είναι πιθανό να συνοδεύεται από έντονη υπνηλία και πονοκεφάλους την επόμενη ημέρα.

Μία ακόμη πιθανή ένδειξη της υπνικής άπνοιας είναι η ξηροστομία, καθώς η διαδικασία της αναπνοής πραγματοποιείται από το στόμα.

Μια σπανιότερη ένδειξη είναι η νυκτουρία –διακοπή του ύπνου λόγω της ανάγκης για ούρηση. Όταν η αναπνοή δεν είναι φυσιολογική, καταπονείται η καρδιά και κατ' επέκταση επηρεάζεται η διαδικασία απελευθέρωσης της ορμόνης που ελέγχει την παραγωγή των ούρων.

Η χαμηλή αντοχή στον πόνο, οι εναλλαγές της διάθεσης, η κατάθλιψη και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι επίσης συνήθη συμπτώματα στα άτομα με υπνική άπνοια, ωστόσο σχετίζονται και με δεκάδες άλλες παθήσεις και δεν αποτελούν απαραιτήτως διαγνωστικό κριτήριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail