Ο Στόλτενμπεργκ ζητά από τους Τούρκους να εκκαθαρίσουν με...αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επισκέφθηκε την Τουρκία την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου 2019) για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο, με την ευκαιρία της 70ης επετείου του ΝΑΤΟ. Ο Stoltenberg συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan. Συζήτησαν τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της Συμμαχίας και την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή. 

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε την Τουρκία για τη δέσμευσή της και πολλές συνεισφορές στο ΝΑΤΟ.

Στις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, ο Jens Stoltenberg συζήτησε επίσης την κατάσταση στη Συρία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε τις "σοβαρές ανησυχίες του για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, την κλιμάκωση των εντάσεων και ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο", τόνισε ο κ. Stoltenberg. Υπογράμμισε ότι "ενώ η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια, αναμένω από την Τουρκία να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση".

Τόνισε επίσης ότι "έχουμε έναν κοινό εχθρ, την Daesh. Πριν από μερικά χρόνια, ήλεγχε σημαντικά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία. Συνεργαζόμενοι με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό, ελευθερώσαμε όλη αυτή την επικράτεια και εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτά τα κέρδη δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση".

"Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη σε αυτή τη μεγάλη περιοχή", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, "και στη μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη". Ο Stoltenberg προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τυχόν μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή και να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας είχε επίσης συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail