Το κουρδικό υπερόπλο που μπορεί να κρίνει το παιχνίδι της εισβολής

 Παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια τον πόλεμο της Συρίας οφείλω να παρατηρήσω ότι οι τζιχαντιστές του ISIS που εμφανίστηκε στις αρχές του 2013 ως μια μικρή ομάδα στη βόρεια Συρία, συμπλήρωμα αρχικά του FSA, που αγαπούσε τότε η Δύση, υπήρξε η πλέον σκληρή τρομοκρατική οργάνωση.

Του Στρατή Μαζίδη

Ξεπέρασε σε φρικαλεότητα τον πλέον αρρωστημένο νου. Εκτέλεσε ανθρώπους αποκεφαλίζοντάς τους, καίγοντάς τους μέσα σε κλουβιά, με εκτοξευτή ρουκετών, με εκρηκτικό μηχανισμό, με εκπαραθύρωση. Οτιδήποτε μπορούσε να φανταστεί κανείς. Χώρια το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων που είχε στήσει με έδρα την κατεχόμενη τότε Μοσούλη.

Χιλιάδες πλέον τζιχαντιστές, που δεν εξοντώθηκαν στα πεδία των μαχών, βρίσκονται φυλακισμένοι ως επί το πλείστον σε φυλακές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Ωστόσο, όπως είπε και ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, αν συνεχιστεί η επίθεση των Τούρκων, οι δυνάμεις που απασχολούνται για τη φύλαξη αυτών των πολλών χιλιάδων των οποίων η ύπαρξη δεν εξυπηρετεί σε τίποτε, τότε θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τα χωριά, τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Ο Αμπντί παραδέχεται ότι το πιθανότερο είναι πως κι αυτοί θα στραφούν εναντίον των Κούρδων, συμπληρώνοντας γλαφυρά "όπως όλοι".

Οι Κούρδοι εμφανίζονται αποφασισμένοι. Όπως τους ζήσαμε στη μάχη του Κομπάνι, θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και δεν πρόκειται να πέσουν στα χέρια του εχθρού ζωντανοί. Κρατούν πάντα μαζί τους μια χειροβομβίδα ώστε φεύγοντας να πάρουν κι άλλους μαζί τους.

Λίγο τους ενδιαφέρει αν θα σκοτωθούν από Τούρκο ή μαχητή του ISIS. Συνεπώς το μήνυμα εστάλη. Και ήταν σωστό από την πλευρά τους. Αν δε μαζέψετε τους Τούρκους, αμολάμε τους παράφρονες του ISIS και άντε να τους ξαναμαντρώσετε.

Η Δύση και η Μόσχα δείχνουν να φοβούνται αυτό το ενδεχόμενο που αποτελεί το ισχυρό χαρτί στα χέρια των Κούρδων. Ο πρώτος που θα κινδυνεύσει άμεσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η Συρία. Ξαφνικά θα προκύψει ένας αντίπαλος από του πουθενά, ο οποίος μπορεί να πιάσει μια πόλη και να αρχίζει τις παλιές κακές συνήθειες. 

α. Επιθυμεί η Συρία να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο; Ωραίες οι δηλώσεις του στιλ δε μιλάμε με πράκτορες των ΗΠΑ και σίγουρα οι Κούρδοι το 2015 πήραν μια λάθος απόφαση σε ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο πλαίσιο, ωστόσο ήρθε η στιγμή η Δαμασκός να δώσει μια καλή συμφωνία στους Κούρδους κι αυτοί να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους επαναξιολογώντας επιλογές κι αποφάσεις.

β. Επιθυμεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο; Τόσες πτήσεις, επιδρομές και σχέδια κινδυνεύουν να ανατραπούν μετά από τέσσερα χρόνια εμπλοκής.

γ.  Επιθυμεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο; Τι θα κάνει όταν αρκετοί εξ αυτών περάσουν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη; Δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε.

Το έχουμε γράψει και επαναλάβει αρκετές φορές. Συμφωνία Σύριων-Κούρδων θα τελειώσει τον πόλεμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail