Η Φινλανδία δείχνει το δρόμο: Το Ελσίνκι διακόπτει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Hietaparta / pixabay
Freepen.gr - Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Antti Rinne, οι ενέργειες της Τουρκίας επιδείνωσαν την ήδη περίπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μια νέα προσφυγική κρίση.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, καταδίκασε την τουρκική επίθεση στη Συρία δεσμευόμενη να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ενέκρινε τις εξαγωγές drones στην Τουρκία. Τώρα, το Ελσίνκι σταματά όλες αυτές τις εξαγωγές όπλων και καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας.

"Η κατάσταση είναι σοβαρή. Για τη δική μου περιοχή ευθύνης, σημειώνω τα εξής: Η Φινλανδία δεν εξάγει αμυντικό υλικό σε χώρες που διεξάγουν πολέμους ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα », σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Antti Kaikkonen από το Κόμμα του Κέντρου. "Προς το παρόν δεν θα χορηγηθούν άδειες εξαγωγής όπλων από τη Φινλανδία προς την Τουρκία. Η κατάσταση διερευνάται επίσης για τις άδειες εξαγωγής όπλων που έχουν ήδη χορηγηθεί », πρόσθεσε ο Kaikkonen.

Η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης ένα δελτίο τύπου καταδικάζοντας την τουρκική επίθεση στη Συρία και απαιτώντας τον τερματισμό της επίθεσης.

"Η Φινλανδία υποστηρίζει τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Jean-Claude Juncker, ζητώντας να σταματήσουν τα μέτρα", ανέφερε το δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τη φινλανδική κυβέρνηση, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία και τα τουρκικά μέτρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τα κέρδη που έγιναν στον αγώνα κατά της Daesh.

"Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη περίπλοκη κρίση στη Συρία. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα μέτρα στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία", ανέφερε ο πρωθυπουργός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Antti Rinne, στο δελτίο τύπου.

Είπε επίσης ότι η επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση για τους πρόσφυγες και κάλεσε την ΕΕ να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ο Antti Rinne επιβεβαίωσε επίσης ότι η Φινλανδία θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Το 2017, η Φινλανδία εξήγαγε όπλα σε συνολικά 77 διαφορετικές χώρες ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα όπλα πωλήθηκαν στην Πολωνία. Ωστόσο, η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους εταίρους της Φινλανδίας επίσης, με πωλήσεις αξίας σχεδόν 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail