Η μυστική συμφωνία για το Κουρδικό Ζήτημα



Η τουρκική επιχείρηση στα σύνορα της Συρίας ξεκίνησε μόλις ανακοινώθηκε η ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής. Υπενθυμίζεται ότι το 1998, ο τότε Πρόεδρος της Συρίας, Hafez al-Assad είχε χορηγήσει στους Τούρκους το δικαίωμα να καταδιώκουν σε αυτή την ζώνη 30 χλμ τους αντάρτες του PKK που τους απειλούσαν.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τύπος παρουσιάζει την εικόνα ότι η επιχείρηση της Άγκυρας επιφέρει τον κίνδυνο μιας γενικής σφαγής των Κούρδων, ξεχνώντας ότι πολλοί Κούρδοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στην τουρκική κρατική μηχανή.

Πάνω απ 'όλα, παρουσιάζει μόνο την αμερικανική εκδοχή της σύγκρουσης μεταξύ του Προέδρου Trump (υποστηρικτής της απόσυρσης των ΗΠΑ) και ορισμένων αξιωματούχων του Πενταγώνου (υποστηρικτές της συνέχισης του πολέμου). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια επιμονή ως προς την τύχη των Κούρδων μισθοφόρων που εργάστηκαν για το Πεντάγωνο κατά της Συρίας.

Ένα στοιχείο συσκοτίζεται συστηματικά: στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για το κουρδικό ζήτημα. Το σχέδιο Συντάγματος της Ρωσίας για τη Συρία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας πολιτιστικής ομοσπονδίας (και όχι πλέον διοικητικής, όπως αρχικά προβλεπόταν). Η επιστροφή των Κούρδων της Συρίας που σχετίζονταν με τις ΗΠΑ στην εξουσία της Συρίας θα μπορούσε να οδηγηθεί από το Ιράν, του οποίου οι Κούρδοι έχουν διεισδύσει υπομονετικά στη διοίκηση του YPG.

Η Γαλλία, η οποία για ένα αιώνα επεδίωκε τη δημιουργία ενός Κουρδιστάν με βάση το πρότυπο του Ισραήλ, συναντά την απόρριψη των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτής της μορφή τη διευθέτηση του Κουρδικού Ζητήματος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail