Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έδωσε ξανά στον Ερντογάν το πάνω χέρι που ζητούσε



Freepen.gr - Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία βοήθησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ανακτήσει την εξουσία να καθορίζει την ημερήσια διάταξη στη χώρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές του προοπτικές, έγραψε η Wall Street Journal την Τρίτη.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν φέτος αντιμετώπισε ήττες σε τοπικές δημοτικές εκλογές σε πέντε από τις έξι πολυπληθέστερες επαρχίες της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε για χρόνια επωφεληθεί από την αδυναμία μιας αποσπασματικής αντιπολίτευσης, αλλά οι τοπικές εκλογές οδήγησαν επίσης στη δημιουργία μιας ενοποιημένης αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών, των ισλαμιστών, ορισμένων εθνικιστών και των Κούρδων.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ψηφοφόρους, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η δυσαρέσκεια έναντι περίπου 3,6 εκατομμυρίων Συρίων που ζουν στην Τουρκία ήταν ένας βασικός παράγοντας πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά σε μια εποχή που η Τουρκία αντιμετώπισε σοβαρή οικονομική ύφεση.

Εν τω μεταξύ, δύο πρώην μεγάλες δυνάμεις του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν παραιτήθηκαν από το κυβερνών κόμμα για την ίδρυση ανταγωνιστικών πολιτικών κινημάτων.

Ωστόσο, η στρατιωτική εκστρατεία της Συρίας "σηματοδοτεί μια θεαματική πολιτική αλλαγή για τον κ. Ερντογάν" και "αντιμετώπισε τη μαζική δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων σχετικά με την πολιτική προσφυγικών μέτρων του κ. Ερντογάν".

"Μετά τις δημοτικές ήττες, ο κ. Ερντογάν είχε χάσει την ικανότητά του να καθοδηγήσει την ημερήσια διάταξη", δήλωσε στη WSJ ο Σετζγίν Τανκικάλου, βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). "Έχει ξανακερδίσει το πάνω χέρι."

Ακόμα και οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την στρατιωτική εισβολή της Τουρκία που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου και εξετάζουν επίσης ευνοϊκά τα σχέδια του Ερντογάν για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

"Ακούστε, είμαι CHP", δήλωσε ο Onur Yağcıoğlu, ένας 31χρονος φαρμακοποιός. "Αλλά είμαι 100% με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη στρατιωτική παρέμβαση και πιστεύω ότι θα στείλει όλους τους πρόσφυγες στη Συρία".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail