Ο Ασαντ οφείλει να δώσει μια γενναία συμφωνία στους Κούρδους: Ο ένας έσωσε τον άλλο

Αν όλα πάνε καλά, η Συρία θα εξέλθει του πολέμου νικήτρια και ατεμάχιστη. Θα είναι θέμα χρόνου για τους εμπειροπόλεμους άνδρες του συριακού στρατού και των Κούρδων της YPG να απελευθερώσουν όλες τις κατεχόμενες περιοχές του βορρά.

Του Στρατή Μαζίδη

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Ασαντ είχε καταρρεύσει όταν οι Κούρδοι μάχονταν το ISIS. Ξεχνούν όμως το εξής. Οι Κούρδοι είχαν ένα περιορισμένο μέτωπο στο βορρά και αμύνθηκαν καλά έστω με τα λιανοτούφεκα του 1970 που τους έδωσε ο Ασαντ. Ο πληγωμένος τα πρώτα χρόνια Συριακός Στρατός έπρεπε να είναι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα και με αρχαία όπλα απέναντι σε ομάδες που διαρκώς ανανεώνονταν σε όπλα και πρόθυμους αναλώσιμους. Το ότι άντεξε ως το Σεπτέμβριο του 2015 είναι ένα επίτευγμα.

Όσο πολέμησαν γενναία οι Κούρδοι το ISIS, το ίδιο γενναία και με επιτυχία το έπραξαν οι άνδρες του Συριακού Στρατού. Ποιος ξεχνά πχ την ηρωική αντίσταση του Ντέιρ Εζορ με το μακαρίτη στρατηγό Ισάμ Ζαχρεντίν;

Οι Κούρδοι μπορεί να έκαναν λάθος επιλογή, ωστόσο πέρα από ελάχιστα μικροεπεισόδια δεν κινήθηκαν ποτέ εναντίον της χώρας και των υποδομών. Πολεμούσαν σχεδόν παράλληλα με το Συριακό Στρατό. Έκαναν ταυτόχρονα προελάσεις. Οι επιτυχίες του ενός, είχαν θετική επίδραση στον άλλο. Η κατάρρευση του ενός θα είχε επίδραση στον άλλο.

Συνεπώς είναι άδικο να διαβάζουμε για...προδότες, αποσχιστές κ.ο.κ. Ο Σύριος Πρόεδρος που με την ανοικτή συμφωνία συμφιλίωσης τίναξε την μπάνκα στον αέρα στέλνοντας κατά κύματα αντάρτες όχι μόνο να καταθέτουν τα όπλα τους αλλά να εντάσσονται στο συριακό στρατό, οφείλει μια καλή συμφωνία με τους Κούρδους.

Οι Κούρδοι έστω στο τέλος έλαβαν την κρίσιμη αλλά σωστή απόφαση. Ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Αμπντί το έγραψε ξεκάθαρα: Ανάμεσα στο συμβιβασμό και τη γενοκτονία, επιλέγουμε να σώσουμε τα παιδιά μας.

Θα μπορούσαν να αναφωνήσουν τα λόγια του Σαμσών λέγοντας προδομένοι "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων", να το πάνε έως τέλους, να ξεχυθούν και οι φιλακισμένοι τρομοκράτες του ISIS, να ξαναμπεί μπουρλότο στην περιοχή και να τρέχουμε ύστερα όλοι και να μη φτάνουμε. Δεν το έκαναν. Οφείλουμε να τους το πιστώσουμε αυτό και ιδίως η συριακή κυβέρνηση.

Οι Κούρδοι με την στάση τους επέλεξαν να μην επιτρέψουν άλλες φρικαλεότητες κι έδειξαν ότι απέκτησαν αντανακλαστικά. Προδόθηκαν; Άλλαξαν ρότα κατευθείαν. 

Ο Ασαντ οφείλει να δώσει μια γενναία συμφωνία στους Κούρδους: Ο ένας έσωσε τον άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου έδειξε ότι βλέπει πολύ καλά και πολύ μπροστά. Έχει μια ακόμη ευκαιρία να το αποδείξει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail