Τα σχέδια της Τουρκίας για τη Συρία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αδιέξοδο παρόμοιο με της Κύπρου

Ντελίλ Σουλεϊμάν / ΑFΡ

Freepen.gr - Τα σχέδια της Τουρκίας για τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιο αδιέξοδο αιώνων παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου στη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του στους thetimes.co.uk ο Ρίτσαρντ Σπένσερ.

"Οποιαδήποτε τέτοια αποστολή θα ήταν η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση από την εισβολή στη βόρεια Κύπρο το 1974, μια πράξη που άφησε μια σύγκρουση ακόμα παγωμένη δεκαετίες αργότερα και κατέστρεψε τις σχέσεις της Τουρκίας με τον έξω κόσμο", σημειώνει το άρθρο.

Η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων, η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της, για να καθαρίσει την περιοχή των Κουρδικών μαχητών και να επανεγκαταστήσει περίπου δύο εκατομμύρια συριακούς πρόσφυγες. Ωστόσο αυτό κατά τον Σπένσερ είναι  ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν την Τουρκία σε αδιέξοδο μέσω εχθροπραξιών και να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στις μάχες στο έδαφος και σε πόλεις για να εξαλείψουν το στρατιωτικό τους μειονέκτημα. Οι τουρκικές δυνάμεις θα βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από το YPG.

Επίσης ο συντάκτης σημειώνει ότι η Αγκυρα με την επιδιωκώμενη επιχείρησή της αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους του ISIS στην ανατολική Συρία προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εκτίθεται επίσης σε επιθέσεις από διάσπαρτους πυρήνες της οργάνωσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail