Η συμφωνία Ερντογάν - Τράμπ και οι ομοιότητες με τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Η συμφωνία Ερντογάν με Τράμπ, η εισβολή που ετοιμάζουν οι ΤΕΔ στη Συρία, και οι πανηγυρισμοί για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος με τις ΗΠΑ μου θύμισε την ιστορία της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι ότι ισχυρίζομαι ότι φαίνεται στον ορίζοντα ένας νέος ΠΠ αλλά βλέπω κάποιους παραλληλισμούς.

υποναύαρχος ε.α.
Κάποιοι ίσως έχετε ακούσει την ιστορία για το πώς εξευτελίστηκε ο Chamberlain για το κομμάτι του λευκού χαρτιού που κουνούσε στο αεροδρόμιο, γυρνώντας από τη σύνοδο του Μονάχου. Τότε μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αγόρασε την ειρήνη (για τους Βρετανούς) ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε η εισβολή στην Πολωνία από τα ναζιστικά στρατεύματα και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία. Θυμάστε ότι ο πρωθυπουργός Chamberlain, μετά την επιστροφή του στην Αγγλία στις 30 Σεπτεμβρίου 1938, είχε “πετύχει” τη συμφωνία του Μονάχου με τη δική του και την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ.

Τώρα αρχίζουν οι ερωτήσεις. Τι συνέβη στη συνέχεια; Τι σημαίνει ότι τρεις γείτονες στέλνουν στρατεύματα για να επιτεθούν και να καταλάβουν τις γειτονικές τους χώρες, να υποτάξουν τον πληθυσμό τους, να καταλάβουν τμήματα της επικράτειάς τους; Γιατί κανείς δεν αποκαλούσε στρατιωτική κατοχή μιας χώρας που ούτε έχει καλέσει ξένα στρατεύματα ούτε συμφώνησε με εισβολή; Δεν υπήρχε κανένας εξαναγκασμός, πρόκληση, και παρόμοια εργαλεία πολέμου; Γιατί κανείς δεν έλεγε τον πόλεμο με το όνομά του;

Σας αφήνω να αναλογιστείτε τις ερωτήσεις αυτές και θα απαντήσω απλώς με μερικές ακόμη ερωτήσεις:

Μπορούν οι ηγέτες μιας χώρας να έχουν το προνόμιο να κρίνουν, να υπαγορεύουν, να μπερδεύονται στις υποθέσεις άλλων χωρών; Οχι!

Μπορούμε να ονοματίσουμε τη ναζιστική Γερμανία ως «κράτος παρία» για τη συμφωνία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να συμμετάσχουν σε ένα πόλεμο για τους πόρους της ΕΣΣΔ; Ναι μπορούμε!

Μπορούμε να ονοματίσουμε τη ναζιστική Γερμανία ως «κράτος παρία» για το γενοκτονικό ρατσισμό τους (εναντίον των Ρώσων, Σλάβων, Εβραίων, Ελλήνων, Τσιγγάνων κ.λπ.); Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία!

Τώρα θυμηθείτε αυτά τα μαθήματα της ιστορίας ώστε να μάθετε, όσοι δεν έχετε ακόμα μάθει!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail