Κι ενώ εδώ κάποιοι ντρέπονται να πουν πως είναι Έλληνες, κάποιοι άλλοι καταθέτουν εντυπωσιακά διαπιστευτήρια Ελληνισμού

Κι ενώ εδώ κάποιοι ντρέπονται να πουν πως είναι Έλληνες (μήπως και χαρακτηριστούν οπισθοδρομικοί ή φασίστες από τα περιφερόμενα άταφα πτώματα της νεοταξίτικης άρχουσας «προοδευτικής» πλέμπας), κάποιοι άλλοι εκτός Ελλάδας, «αλλοεθνείς» και «ξένοι» τυπικά, συνεχίζουν να καταθέτουν εντυπωσιακά διαπιστευτήρια Ελληνισμού. 

Δρ Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ

Ο λόγος για μία ακόμη ιταλική ομάδα, οι οπαδοί της οποίας διαλαλούν μαζικά και με περηφάνια την ελληνική τους καταγωγή, σηκώνοντας σε όλους τους αγώνες της πανό και τραγουδώντας για τη…Μάγκνα Γκρέτσια! Μιλάμε για την Κροτόνε (ομάδα Β΄ Εθνικής σήμερα, που έπαιξε πάντως και στην Α΄ κατηγορία της Ιταλίας τη διετία 2016-2018), από την ομώνυμη πόλη της Καλαβρίας, δηλαδή τον αρχαίο Κρότωνα (μία αχαϊκή αποικία του ύστερου 7ου αιώνα π.Χ.). 

«Pitagorici» είναι μάλιστα ο άλλος (ο ανεπίσημος) τίτλος της ομάδας, ευθεία παραπομπή στον φιλόσοφο Πυθαγόρα που έζησε και δίδαξε εκεί 100 περίπου χρόνια αργότερα. «Salutate la Μagna Grecia» («Υποκλιθείτε στη Μεγάλη Ελλάδα») και «Noi siamo la Magna Grecia» («Είμαστε η Μεγάλη Ελλάδα») είναι τα κυρίαρχά τους συνθήματα στο γήπεδο, ενώ οι κερκίδες τους είναι πάντα γεμάτες από ελληνικά σύμβολα, αίσθηση όμως ακόμη προκαλεί και η επιλογή τους να αποκαλούν την πόλη τους Kroton (αντί του σημερινού επίσημου Crotone)! 

Εκπληκτικά πράγματα δηλαδή, που έρχονται κι αυτά να προστεθούν σε όσα έχουμε κατά καιρούς δει και σε άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες του ιταλικού Νότου, όπως η ακόμη πιο γνωστή μας Νάπολι, οι οπαδοί της οποίας αυτοαποκαλούνται Partenopei - από την Παρθενόπη που ήταν η πρώτη αρχαία ονομασία της πόλης (σε Νεάπολη μετονομάστηκε μετά τον 6ο αιώνα π.Χ.) - και είχαν φτάσει μέχρι το σημείο να γιουχάρουν τον εθνικό ιταλικό ύμνο στον τελικό κυπέλλου εναντίον της Γιουβέντους το 2012, τραγουδώντας «Noi siamo Partenopei» (δηλαδή «Εμείς είμαστε από την Παρθενόπη»). 


Σε μικρότερο βαθμό όμως τα έχουμε δει ακόμη και στη Νότια Γαλλία, από τους οπαδούς της Μαρσέιγ (Μασσαλίας) και της Νις (Νίκαιας), που στα παιχνίδια των ομάδων τους ανεμίζουν ελληνικές σημαίες και επίσης υπερηφανεύονται για την ελληνική καταγωγή των πόλεών τους. 


Συγκλονιστικές εκλάμψεις ενός συλλογικού ελληνικού DNA, που επιζεί εδώ και πολλούς αιώνες μέσα σε εχθρικά περιβάλλοντα (ιδίως στην Ιταλία, ας θυμόμαστε πως ο Ελληνισμός του Νότου υπέστη τα πάνδεινα την τελευταία χιλιετία υπό την μπότα του Παπισμού και υπό την καταπιεστική διακυβέρνηση από Άραβες, Νορμανδούς, Ισπανούς, Βόρειους Ιταλούς, μέχρι και τους φασίστες του Μουσολίνι, με στόχο να σβήσει και να αφομοιωθεί). Ενός DNA που δείχνει συνήθως να υπολανθάνει, ίσως και βαθιά κρυμμένο κάποιες φορές, αλλά πάντως ακόμη επιβιώνει θαυμαστά. 

Επιβιώνει, συνεχίζει να εμπνέει και ενίοτε να αποκαλύπτεται, ακόμη και με τρόπους μαζικούς και εκρηκτικούς. Αλήθεια, δεν είναι ανατριχιαστικά συγκινητικό;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail