Έχουμε σοβαρό θέμα αντίληψης της πραγματικότητας: Τι δήλωσε ο Δένδιας για τις ενέργειες της Τουρκίας

Freepen.gr - Διαβάζουμε τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Κύπρο μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και πλέον αναρωτιώμαστε πολύ σοβάρα αν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό θέμα ως προς την αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουμε ως χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Παραθέτουμε τη δήλωση και παρεμβαίνουμε με κόκκινο χρώμα σε ορισμένα σημεία:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος με τον φίλο ομόλογό μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.

Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται.

Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής [ο κ. Δένδιας αγνοεί ότι δυστυχώς ή ευτυχώς, στη δική μας περίπτωση το πρώτο, δίκαιο παράγει και ο ισχυρός. Για ποιες ευρωπαϊκές αξίες μιλά ο κ. Δένδιας; Αυτές της απειλής κυρώσεων αλλά απόφασης επένδυσης μεγάλων μονάδων παραγωγής στη γείτονα; Ποιες αξίες; Έχει αντιληφθεί ο υπουργός τι γίνεται στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν από το 2015; Ενημερώνεται για τις καθημερινές διώξεις ανθρώπων μετά το πραξικόπημα οπερέτα;].

Προχθές, στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Pompeo. Ο ίδιος έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα όπου βρισκόταν. Συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. [Δε μας είπατε όμως το πως θα το πετύχετε αυτό. Πώς δε θα το επιτρέψετε; Στα λόγια;].

Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.

Όπως συνηθίζω να λέω, η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα. [Για αυτό όλες οι χώρες εξοπλίζονται διαρκώς. Επειδή η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για αυτό η Τουρκία ναυπηγεί διαρκώς νέες μονάδες σκαφών επιφανείας δικής της σχεδίασης, κατασκευάζει εξοπλισμένα drones κ.ο.κ. Κι αφού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, τότε πως πέταξαν έξω από το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο με την απειλή βύθισης;]

Η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου. [Σε τέτοιους ταραξίες όμως μεγαλύτερου βεληνεκούς η χώρα προσφέρει γη και ύδωρ με ανταλλάγματα μηδέν. Ποιος είπε στον υπουργό ότι όλοι ενδιαφέρονται να γίνουν...ευρωπαϊκά κράτη;]

Σήμερα επισκέπτομαι τη Λευκωσία προκειμένου να συντονίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματά μας [τι να συντονίσετε; η Κύπρος αμυντικά είναι ξεβράκωτη με επιλογή της και εμείς διαθέτουμε πλοία που πλέον είναι μεγαλύτερα σε ηλικία από τους κυβερνήτες τους]. Την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Η Κύπρος, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνη [πάντως όταν η Τουρκία έδιωχνε το ιταλικό γεωτρύπανο ή τώρα που τελεί εδώ και μήνες περικυκλωμένη από τουρκικά σκάφη, δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερη παρέα, ούτε καν τη δική μας].

Παράλληλα, συζητήσαμε και για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο.

Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί [με τη βούληση δε βάφονται αυγά].

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Σας ευχαριστώ πολύ.»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail