Από το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου στις “αναγκαστικές λύσεις” που κάποιοι ήδη συζητούν

Σαν σήμερα το 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωναν την υλοποίηση της απόφασης για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Τη συμφωνία είχε “δουλέψει” ένα χρόνο πριν ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης.

Αναδημοσίευση από: militaire.gr

Αν και το Δόγμα δεν υποστηρίχθηκε εξοπλιστικά όπως θα ΄πρεπε “δούλεψε”. Όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, όπως πιστέψαμε πολλοί στην αρχή.

Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν δικαίωσαν τους εμπνευστές του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία και ο διάδοχος του Κώστας Σημίτης τις πρώτες ημέρες της εξουσίας του αντιμετώπισε με τον χειρότερο τρόπο την κρίση των Ιμίων. Οι Τούρκοι τον είχαν “μετρήσει” και έκαναν την κίνηση τους. Ας το ΄χουν υπ΄ όψιν αυτό οι έχοντες την εξουσία…

Ακόμη και μετά τα Ίμια, όσο το Δόγμα παρέμενε ενεργό, αποτελούσε “φρένο” στην τουρκική προκλητικότητα. Δεν πέρασε και πολύς χρόνος μέχρι την απόφαση “ενταφιασμού” του.

Έκτοτε η Αθήνα διαρκώς υποχωρούσε στην τουρκική επιθετικότητα. Ταυτόχρονα έκανε ότι μπορούσε για να καταστρέψει την αμυντική της βιομηχανία και να εξοπλιστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Σπαταλώντας πολλά χρήματα χωρίς το αντίστοιχο επιχειρησιακό όφελος.

Στην άλλη πλευρά και ειδικά μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας σε σημείο που σήμερα η “αναστολή πώλησης όπλων” από τους Ευρωπαίους να προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα στην Άγκυρα.

Από το 1995 μέχρι σήμερα έγιναν πολλά στα ελληνοτουρκικά, όλα εις βάρος μας. Τότε είχαμε τουλάχιστον ένα Δόγμα. Ένα σχέδιο, όσο παράτολμο κι αν φαινόταν. Σήμερα ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο μας; Πολύ φοβόμαστε ότι η πρώτη νίκη του Ερντογάν είναι πως έχει κατορθώσει να διαβρώσει τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Πολλοί μιλούν με μεγάλη ευκολία για “συμφωνίες”, “συζητήσεις” και “αναγκαστικές λύσεις”. Όλα αυτά είναι άκρως επικίνδυνα. Κι επειδή οι ίδιοι διαχωρίζουν το Κυπριακό και τη “λύση” του για την οποία πολλοί πιέζουν, ας έχουν στο μυαλό τους αυτό που πολλοί, περισσότερο ειδικοί και γνώστες του θέματος έχουν πει: η λύση ή η “λύση” στο Κυπριακό θα αποτελέσει για τους ισχυρούς του κόσμου και το αγαπημένο τους παιδί, την Τουρκία, μοντέλο “λύσης” για το Αιγαίο.Στο οποίο βεβαίως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει. Όπως καλά καταλαβαίνουμε αυτές τις ημέρες όμως το Διεθνές Δίκαιο είναι πια ένα κουρελόχαρτο…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.