Πάμε με τον αυτόματο πιλότο. Κάποια στιγμή θα μείνουμε από καύσιμα

Καμιά πλευρά στον εμφύλιο δεν είχε ηθικό πλεονέκτημα. Αν υπήρχαν αθώοι δε θα λεγόταν εμφύλιος. Το ΕΑΜ είχε μαζική συμμετοχή γιατί καλούσε σε εθνική ενότητα κι αυτή δε σημαίνει "θέλω τον έλεγχο της αντίστασης".

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Από την άλλη δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τους κατακτητές. Για οποίον υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχειά γιατί οι αλληκατηγορίες εκείνης της περιόδου δεν αποτελούν στοιχειά, είναι δεδομένο ότι είναι προδότης όπως προδότες ήταν και αυτοί που ήθελαν την απόσχιση ελληνικού εδάφους της Μακεδονίας συνεργαζόμενοι με σλαβοσωβινιστες.

Ήταν προδότες και υποκριτές γιατί ήταν περήφανοι και δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για το ότι θεωρούσαν το δικαωμα αυτοδιάθεσης των λαών της Ανατολίας ως ιμπεριαλιστικό ενώ στήριζαν σλαβοφασίστες.

Δεν με ενδιαφέρει κάθε μεμονωμένη περίπτωση αλλά το να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν ηθικά πλεονεκτήματα σε εμφυλίους, πως αυτοί που μισούν αυτόν το λαό δεν είναι λιγότερο μισάνθρωποι από τους άλλους ρατσιστές που δε δίστασαν μάλιστα να δικαιολογήσουν γενοκτόνους σαν τον Κεμάλ αλλά θεωρούν ότι είναι ανθρωπιστές.

Η αλαζονεία των φασιστών είναι ότι δεν πρέπει να πάμε πίσω για να δούμε ποιοι πλούτισαν συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές. Κανένας ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την πραγματική ανάπτυξη αυτής της χωράς και οι τελευταίοι οι νεοφιλευθεροι και εθνομηδενιστες από την άλλη δεν αποτελούν εξαίρεση.

Πάμε με τον αυτόματο πιλότο. Κάποια στιγμή θα μείνουμε από καύσιμα εκτός αν ξυπνήσουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail