Αποκάλυψη Παναγιωτόπουλου: Γαλλική φρεγάτα θα πλεύσει προς το Οικ. 7 της Κύπρου - Παράθυρο και για ιταλικό πολεμικό

Freepen.gr - Την είδηση ότι γαλλική φρεγάτα πρόκειται να πλεύσει προς το Οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε χθες ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος όντας καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη. Να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο δραστηριοποιείται η κοινοπραξία TOTAL-ENI. Μάλιστα ο υπουργός άφησε παράθυρο και για πιθανή αποστολή ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ, κ. Υπουργέ. Εδώ τα πράγματα έχουν «χοντρύνει» αρκετά. Υπάρχει εκεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο. Άλλοι λένε τρυπάει, άλλοι λένε δεν τρυπάει. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας πληροφόρηση, τρυπάει ή δεν τρυπάει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διίστανται οι απόψεις. Κάποιοι λένε ότι το βάθος σε εκείνη την περιοχή είναι τόσο μεγάλο ώστε το «Γιαβούζ» δεν μπορεί να φτάσει και να τρυπήσει. Όμως σημασία δεν έχει αυτή καθαυτή η έρευνα και η γεώτρηση, σημασία έχει η παρουσία του «Γιαβούζ» με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ασφαλώς είναι άλλη μια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας η οποία κατ’ επανάληψη διεξαγάγει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου που είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συζήτησα χθες με τους Γάλλους…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς πρακτικά μπορεί να απαντηθεί; Έχει ενδιαφέρον να μας πείτε τι σας είπαν οι Γάλλοι. Να ολοκληρώσω το ερώτημά μου που είναι το εξής: Πώς μπορεί να απαντηθεί; Γιατί σας ακούμε να λέτε ότι «είμαστε έτοιμοι», ότι «είμαστε αποφασισμένοι».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είμαστε έτοιμοι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό σε τι «μεταφράζεται» πρακτικά; Δηλαδή, πριν λέγατε «μην τολμήσουν να έρθουν, γιατί είμαστε αποφασισμένοι». Τώρα ήρθαν και λέμε πάλι «είμαστε αποφασισμένοι». Αυτό τι σημαίνει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε μια περιοχή μάλιστα, στο Οικόπεδο 7, που έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων. Το συζήτησα χθες με τη Γαλλίδα ομόλογό μου.

Είπα κατ' αρχήν ότι κατά την εκτίμησή μου, αυτό είναι ένα τεστ αντοχών, όχι μόνο προς τη Γαλλία, αλλά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάνει ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι Τούρκοι έναντι των Συμμάχων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι λένε οι Γάλλοι που έχουν προφανώς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή; Και διευκρινίστε μου αν τους ζητήσατε ή δεν τους ζητήσατε στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ζητήσω εγώ στρατιωτική παρουσία με πλοία στην περιοχή. Θα το κάνει αυτό προφανώς ο Κύπριος ομόλογός μου ή πολύ περισσότερο ο Κύπριος Πρόεδρος. Δεν μπορούσα να το κάνω εγώ αυτό.

Απλά, ρώτησα - διερεύνησα τις προθέσεις τους - εάν πρόκειται να απαντήσουν με κάποιου είδους στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μου απάντησαν ότι στέλνουν μία φρεγάτα. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν και οι Ιταλοί κάτι.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για το Οικόπεδο 7 μιλάμε…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 7 είναι το Οικόπεδο στο οποίο έχουν άμεσα συμφέροντα εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων. Είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία αντισταθμίζει κατά κάποιον τρόπο την τουρκική παρουσία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μόνο συμβολική είναι και ουσιαστική, υπό την έννοια ότι εκεί, εφόσον τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν, θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Δεν είναι καλό πράγμα η συγκέντρωση δυνάμεων σε μια περιορισμένη περιοχή.

Η περιοχή αυτή είναι τεράστια. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σε μια γωνιά του Οικοπέδου 7, για την οποία υπάρχει και μια αμφισημία εν πάση περιπτώσει εάν μπαίνει στα δικά τους ύδατα ή στη δική τους, την υπό ανακοίνωση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την κατά την άποψή τους.

Οι Γάλλοι είναι σε μια άλλη περιοχή. Είναι μακριά, λοιπόν, οι μεν από τους δε. Από εκεί και πέρα όμως, η παρουσία και των δύο σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι ο καθένας επιχειρεί να κατοχυρώσει το δυνητικό συμφέρον του. Και αυτό έχει τη δική του σημασία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail