Οι… κυπριακοί πύραυλοι που τρομάζουν την Άγκυρα: Η Τουρκία αναγκάζεται να κάνει γεωτρήσεις 50 χλμ από τις ακτές

Οι Exocet της Ε.Φ. «αναγκάζουν» την Τουρκία να προσαρμόζει τα πλάνα της - Την αξία της αποτρεπτικής ισχύος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο ανέλυσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην προϊστάμενος της ΚΥΠ, Αντρέας Πενταράς.

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

Ειδικότερα, όπως εξήγησε στο ΣΙΓΜΑ η αποτροπή δεν χρειάζεται πολλές στρατιωτικές δυνάμεις

«Να σας φέρω ένα παράδειγμα, εκεί που σήμερα τρυπά το Φατίχ, είναι πέραν των 50 χιλιομέτρων, από τις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί, που τρυπούσε το Γιαβούζ, στην Καρπασία, ήταν πέραν των 50 χιλιομέτρων από τις ελεύθερες ακτές. Εκεί, που σήμερα τρυπά το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 είναι πέραν των 50 χιλιομέτρων. Ξέρετε για ποιο λόγο; Διότι, υπάρχουν οι πύραυλοι Exocet της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 50 χιλιόμετρα. Και δεν λέω ότι υπήρχε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να τους χρησιμοποιήσει. Αλλά, στην στρατιωτική επιστήμη πάντοτε εξετάζονται οι εχθρικές ικανότητες, όχι οι πιθανότητες», τόνισε ο κ. Πενταράς.

«Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι τι είπαν; Οι Κύπριοι έχουν Exocet. Άρα, έχουν βεληνεκές 50 χιλιόμετρα και πρέπει να πάμε εκτός των 50 χιλιομέτρων, διότι, υπάρχει η δυνατότητα, όχι η πιθανότητα, να προσβληθεί ένα τουρκικό σκάφος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πενταράς, υποστήριξε ότι στο σενάριο ενός τέτοιου πλήγματος, οι εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις εντός της Τουρκίας θα ήταν τεράστιες. «Μπορεί με τη δύναμη που έχει η Τουρκία μετά να ισοπεδώσει την Κύπρο. Αλλά οι ηγέτες δεν το σκέφτονται έτσι. Σκέφτονται περισσότερο τι θα κοστίσει στους ίδιους κάτι τέτοιο. Ένα μικρό κτύπημα μπορεί να έχει τεράστια πολιτικά αποτελέσματα και έτσι δημιουργείς την αποτροπή».

Η αποτροπή, τόνισε, ο κ. Πενταράς, δεν σημαίνει απαραίτητα ισοζύγιο δυνάμεων που πρέπει να υπάρχει για να διεξάγεις έναν πόλεμο. Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε, έστω και τώρα, πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να δημιουργήσει αποτροπή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τουρκία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη ΑΟΖ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.