Το Ιράν "τελειώνει" τον Περσικό: Δίνει $1.8 δις για την κατασκευή σταθμού εξαγωγής έξω από τον κόλπο

Jon Nazca
Freepen.gr - Ο αγωγός θα διαρκέσει από ένα πετρελαϊκό τερματικό σταθμό που βρίσκεται βαθιά στον Περσικό Κόλπο σε ένα λιμάνι της νότιας ακτής του Ιράν - πράγμα που σημαίνει ότι τα ιρανικά δεξαμενόπλοια δεν θα χρειαστεί να περάσουν από το Στενό του Ορμούζ μετά την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνει το sputniknews.com.

Το Ιράν θα δαπανήσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός νέου αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου παρακάμπτοντας το κρίσιμο Στενό του Ορμούζ.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zangeneh δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα κατασκευάζει τον αγωγό πετρελαίου 1.000 χιλιομέτρων από τον τερματικό σταθμό Goreh στη νότια επαρχία Bushehr έως τον τερματικό σταθμό του Jask, λιμένα που βρίσκεται ανατολικά του στενού Hormuz στον κόλπο του Ομάν.

Ο Zangeneh δήλωσε, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου πετρελαίου, ότι 700 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανάπτυξη του λιμανιού της Jask.

Πρόσθεσε ότι το έργο του αγωγού "θα μεταμορφώσει την περιοχή καθώς θα κατασκευαστούν στη Jask διάφορες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, αποβάθρες εξαγωγής, κυματοθραύστες και συστήματα αγκυροβόλησης".

Στο σχέδιο θα δούμε επίσης την κατασκευή δύο εργοστασίων διυλιστηρίων με ημερήσια δυναμικότητα διύλισης 300.000 και 150.000 βαρελιών και πετροχημικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Το Ιράν σχεδιάζει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει έναν τερματικό σταθμό έξω από τον Περσικό Κόλπο, ο οποίος θα εξαλείψει την ανάγκη τα δεξαμενόπλοια του να ταξιδεύουν μέσω του στενού Hormuz και να δημιουργήσουν μια νέα γραμμή εξαγωγών για το αργό πετρέλαιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Hassan Rouhani ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα μετατοπίσει "ένα σημαντικό μέρος" των εξαγωγών του στο Jask από το τερματικό νησί Kharg, που βρίσκεται βαθιά στον Κόλπο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail