Χτύπησαν ρεκόρ 14ετιας οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας στην Τουρκία

Freepen.gr - Οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους εκτιμήθηκαν σε 250,4 εκατομμύρια ευρώ (277 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το πρακτορείο dpa, τη στιγμή που η εισβολή στη Συρία οδηγεί σε επανεξέταση και πάγωμα σε αρκετές περιπτώσεις για τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Το ποσό ήταν το υψηλότερο από το 2005, ακόμη και με τέσσερις μήνες του έτους που δεν είχαν ακόμη συμπεριληφθεί στα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας κατόπιν αιτήματος του σκληρού αριστερού κόμματος Die Linke.

Πέρυσι, οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ανήλθαν σε 242,8 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας. Αυτό έκανε την Τουρκία τον νούμερο ένα εισαγωγέα γερμανικών όπλων.

Παρά το ψήφισμα της ΕΕ για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κορυφή του καταλόγου χωρών που αγοράζουν γερμανικά όπλα.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων αφορούσαν "αποκλειστικά εμπορεύματα για τον ναυτιλιακό τομέα".

Το υλικό και τα εξαρτήματα για τα έξι υποβρύχια τύπου 214 [αντίστοιχα των ελληνικών ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ] που ναυπηγούνται στην Τουρκία σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία Thyssenkrupp Marine Systems, είναι πιθανό να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να αντιληφθεί κανείς για που προορίζονται αυτά τα υποβρύχια που ουσιαστικά η ελληνική παραγγελία ανέπτυξε. Οι Γερμανοί ΔΕΝ είναι φίλοι μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail