Wonder, ένα θαύμα βασισμένο τυχαία σε αληθινή ιστορία: Ένα εξαιρετικό μάθημα για όλη την οικογένεια

Αναζητώντας ένα όμορφο δίωρο έπεσα πάνω στην ταινία Wonder. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο με Ρόμπερτς και Γουίλσον με έκανε εξαρχής να καταλάβω ότι η συγκεκριμένη οικογενειακή - κοινωνική ταινία ήταν η καλύτερη επιλογή. Η υπόθεσή της; Η έξοδος του μικρού παραμορφωμένου γιου στην πραγματική ζωή και το Γυμνάσιο μετά από αμέτρητα χειρουργία αποκατάστασης.

Του Στρατή Μαζίδη

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της R.J. Palacio, η οποία το εμπνεύστηκε όταν είδε μια κοπέλα με τους δύο γιους της σε ένα παγωτατζίδικο. Η Palacio στεκόταν τότε με το μικρό της γιο όταν αντελήφθη την παρουσία ενός κοριτσιού με παραμορφωμένο κρανίο. Προκειμένου να μην το δει ο γιος της, έσυρε γρήγορα το καρότσι μακριά.

Η εικόνα την στοίχειωσε όπως αναφέρει η ίδια και έτσι εμπνεύστηκε τον Ογκι Πούλμαν, το 10χρονο κεντρικό ήρωα του Wonder για να παρουσιάσει τι αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αντίστοιχα προβλήματα κάθε φορά.

Μολονότι η Palacio έγραψε για έναν φανταστικό ήρωα, η οικογένεια Νιούμαν στη Νεβάδα έχει ένα γιο, το Ναθάνιελ ο οποίος έχει παραμορφωμένο πρόσωπο έχοντας ήδη κάνει 10 επεμβάσεις. Όταν η νοσοκόμα του διάβασε το βιβλίο της Palacio ενημέρωσε τους Νιούμαν οι οποίοι απόρρησαν με την ομοιότητα του ήρωα και αναρωτήθηκαν αν η συγγραφέας παρακολουθούσε τη ζωή τους.



Το παιδί που πρέπει να μάθει να ζει με την ιδιαιτερότητά του, ο καθημερινός Γολγοθάς της οικογένειας να (υπο)στηρίξει το γιο της, η κόρη η οποία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού η προσοχή στρέφεται μοιραία στον αδερφό της. Η ώρα της κοινωνικοποίησης. Η απομόνωση. Το σκληρό χιούμορ των παιδιών, η αποφυγή αλλά και οι μικρές καθημερινές νίκες ενός αγωνιστή της ζωής που προσπαθεί να κερδίσει τη θέση του στο σχολείο.

Παράλληλα η προσπάθεια αντίληψης του παιδιού ότι ο κόσμος δε γυρίζει μόνο γύρω από τον ίδιο και η αναγκαιότητα αποδοχής της πραγματικότητας η οποία τελικά ίσως είναι πολύ ομορφότερη από ό,τι φαντάζει στην αρχή.

Μια εξαιρετική ταινία η οποία αναδεικνύει ότι στο τέλος οι ψυχές και οι ανθρώπινοι χαρακτήρας αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα.

Αν θέλετε να περάσετε ένα επωφελές δίωρο και στο τέλος να είστε κερδισμένοι, η ταινία συστήνεται ανεπιφύλακτα ή μάλλον επιβάλλεται. Προσοχή όμως καθώς θα συλλάβετε πολλές φορές τον εαυτό σας να σκουπίζει τα μάτια του πριν προλάβουν να δακρύσουν διαπιστώνοντας πως ακόμη και σήμερα όμορφοι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας. 


Ο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ που υποδύεται τον Ογκι (Αύγουστο) Πούλμαν


Ο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ μαζί με τον Ναθάνιελ Νιούμαν


Η συγγραφέας R.J. Palacio
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail