Saudi Incorporated! Μια ανάλυση που θα σας βάλει μέσα στα πράγματα

Εδώ και εννέα μήνες σας βομβάρδιζαν με «αποκλειστικά» ότι έρχεται πόλεμος στο Αιγαίο και στην Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες. Πότε το Πάσχα, πότε του Αγίου Γεωργίου, πότε το καλοκαίρι και πότε της Παναγιάς! Από την πλευρά μου, σε δεκάδες συνεντεύξεις μου και στην αρθογραφία μου, είχα διατυπώσει την πεποίθηση ότι για τους επόμενους 6 με 12 μήνες δεν πρόκειται να συμβεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ διότι οι ενεργειακοί κολοσσοί στην περιοχή αναδιατάξουν τα ενεργειακά πεδία και την δράση τους ενώ χαρτογραφούν με σύγχρονα drones τα κοιτάσματα. Ειδικά για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Περσικό και τις αιχμαλωσίες πλοίων εκατέρωθεν, σας είχα διευκρινίσει ότι ο αντίκτυπος στις αγορές ήταν μηδενικός λέγοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή μου στον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη ότι "οι αγορές φταρνίστηκαν".

Γιώργος Αδαλής

Όμως προ ημερών, είχαμε την «επίθεση» στις πετρελαιοπηγές της Aramco στην Σαουδική Αραβία. Θα σας δώσω κατ αρχάς μερικές αποκλειστικές (για την Ελλάδα κι όχι για το Εξωτερικό) πληροφορίες έτσι ώστε να κατανοήσετε την βάση της ανάλυσής μου.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Σαουδική Αραβία άλλαξε ΤΡΕΙΣ υπουργούς πετρελαίου. Το κλίμα αυτό της νευρικότητας ολοκληρώθηκε με την αλλαγή του ίδιου του Προέδρου του κολοσσού της Aramco. Ετσι η Βασιλική οικογένεια, κατέληξε σε ένα σχήμα το οποίο πριν δύο Δευτέρες ανακοίνωσε το σχέδιο Vision 2030. Ένα σχέδιο το οποίο θα αναδιατάξει την οικονομία της χώρας. Βασικός άξονας του σχεδίου αυτού, είναι η εξοικονόμηση 2 τρις δολαρίων έτσι ώστε η χώρα να αλλάξει παραγωγική σύνθεση και να πάψει το πετρέλαιο να αποτελεί τον κύριο άξονα του ΑΕΠ της χώρας.

Ετσι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τοποθέτησαν στο υπουργείο Ενέργειας ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και συγκεκριμένα έναν γιο του Βασιλιά.

Το Vision 2030 προϋποθέτει ότι για να πετύχει, οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να κυμαίνονται πέριξ των 85$ το βαρέλι. Αλλά πώς να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο όταν το 2016 το πετρέλαιο είχε πέσει ακόμα και στα 26$/βαρέλι;

Την προ-προηγούμενη Δευτέρα, στο Αμπού Ντάμπι διεξήχθη το Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας. Όπου ο νέος υπουργός πετρελαίου γιος του Βασιλιά, πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούντ, έδωσε συνέντευξη στον Ελληνα Χριστιανό ορθόδοξο αναλυτή του CNN, Τζων Ντεφτέριο (απ ότι βλέπετε δεν ήταν καθόλου τυχαία η χτεσινή μου αναφορά σε αυτόν!) λέγοντας ότι το vision 2030 αποτελεί ένα σαρωτικό πρόγραμμα που θα διαφοροποιήσει την οικονομία της Σ.Αραβίας.

Και δέκα μέρες μετά , ήρθαν οι Χούτι !!!

Οι Σιίτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από τους επίσης Σιίτες του Ιράν καθώς και μερίδα Σιιτών που διαβιούν εντός της Σ.Αραβίας. Αντιμάχονται τους Σουνίτες Τούρκους καθώς και τις ΗΠΑ. Βρίσκονται σε πόλεμο από το 2014 με τους Σαουδάραβες!

Οι Χούτι, δεν είχαν βαλλιστικούς πυραύλους ετσι ώστε να πλήξουν από το έδαφός τους τις πετρελαιοπηγές της Aramco. Το έκαναν λέει από το έδαφος της Σ.Αραβίας υποβοηθούμενοι από καλούς ανθρώπους εκεί (Σιίτες). Και δεν τους πίστεψε κανείς. Ετσι όλοι έστρεψαν το βλέμμα στο Ιράν, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη Ν.Κορέα τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους.

Όπως και να έχει όμως, το χτύπημα ήταν στην … καρδιά του προβλήματος. Οι 17 πετρελαιοπηγές που επλήγησαν, παράγουν ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Συγκεκριμένα ο βομβαρδισμός αυτός σταμάτησε αυτομάτως την παραγωγή 5.1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.

Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα από την στιγμή που η ποσότητα αυτή η πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Προσέξτε τώρα τι θα συμβεί στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

Αμέσως μετά το χτύπημα οι αγορές αντέδρασαν και η τιμή του πετρελαίου χτύπησε ακόμα και 70$ το βαρέλι. Για να διορθώσουν λίγο αργότερα τις τιμές ρίχνοντάς τες στα 62$ το βαρέλι.

Αν η Σαουδική Αραβία αποκαταστήσει τις ζημιές στις πετρελαιοπηγές μέχρι την επόμενη εβδομάδα, η τιμή του βαρελιού θα αυξηθεί μόνο κατά 2 με 4 δολάρια το βαρέλι και θα μείνει εκεί.

Αν η χώρα αυτή κάνει 2 με 3 εβδομάδες να αποκαταστήσει τις ζημιές, τότε η τιμή θα αυξηθεί κατά 6 με 9 δολάρια το βαρέλι.
Ενώ αν κάνει 4 με 6 εβδομάδες, τότε το βαρέλι θα πάρει 12 με 14 δολάρια πάνω στην τιμή του.

Είναι λοιπόν εκπληκτικό, το γεγονός ότι οι εχθροί της Σαουδικής Αραβίας, οι Χούτι, βοηθούν τον νέο υπουργό πετρελαίου, να φτάσει τις τιμές του πετρελαίου εκεί που χρειάζεται το σαρωτικό σχέδιο Vision 2030 των Σαουδαράβων, για να εξοικονομήσουν τα 2 τρις δολάρια που χρειάζονται για να αναδιατάξουν την οικονομία τους!!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ;;;

ΥΓ.
Πάντως μέχρι να κάνουν ό,τι κάνουν οι Σαουδάραβες, αυτοί που θα καλύψουν το παγκόσμιο κενό στο αποθεματικό πετρελαίου, είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Οι οποίοι θα κερδίζουν από αυτή την ιστορία, όσο οι Σαουδάραβες επεξεργάζονται το …όραμά τους! Και όποιος κατάλαβε…κατάλαβε!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail