Η αποδολαριοποίηση επιταχύνεται: Ιράν και Τουρκία συζητούν την χρήση των νομισμάτων τους στο διμερές εμπόριο

Freepen.gr - Οι ιρανικές και τουρκικές τράπεζες εργάζονται σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός οικονομικού διαύλου μεταξύ των δύο χωρών με βάση τα εθνικά νομίσματα, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, ανέφερε ο Μπαχάμαν Χοσέινπουρ, γραμματέας της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ιράν-Τουρκίας.

Όπως σημειώνει το fort-russ.com, οι συνομιλίες διεξάγονται με τις τουρκικές τράπεζες για συναλλαγές με εθνικά νομίσματα, δήλωσε ο Hosseinpour, σημειώνοντας ότι το Ιράν αντιμετωπίζει επί του παρόντος τις πιο δύσκολες κυρώσεις στην ιστορία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην αμοιβαία συνεργασία.

Το Ιράν και η Τουρκία σκοπεύουν να ορίσουν νέους τομείς συνεργασίας στην επερχόμενη 27η Κοινή Οικονομική Επιτροπή Ιράν-Τουρκίας στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε. Ο Χοσέινπουρ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι θα μεταβεί στην Άγκυρα την Κυριακή για να παραστεί στην τριμερή συνάντηση για τη Συρία.

Ο Ρουχάνι θα πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες με τους προέδρους των συμμετεχουσών χωρών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Μετά τη σύνοδο κορυφής, η 27η κοινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ιράν-Τουρκίας θα ασχοληθεί με την τελευταία κατάσταση των οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας.

Δεδομένης της πολιτικής βούλησης των ηγετών των δύο χωρών να προωθήσουν τους διμερείς δεσμούς, έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες, καθώς μια κορυφαία αντιπροσωπεία από την Τουρκία επισκέφθηκε πρόσφατα την Τεχεράνη. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, ανακοίνωσε την ίδρυση πέντε ομάδων εργασίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών, τραπεζικών, ενεργειακών, διαμετακομιστικών και υγειονομικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση των εξελίξεων στους αντίστοιχους τομείς και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Τον Ιούνιο, ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας Qolamreza Ansari δήλωσε ότι το Ιράν έδωσε προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη και ότι σήμερα οι φιλικοί γείτονες του Ιράν αντιπροσωπεύουν το 95% του εξωτερικού εμπορίου του Ιράν. Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής του Μικτού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Αρμενίας, Χέρβιτς Γιαριτγιάνιαν, δήλωσε ότι το Ερεβάν ασχολείται με σχέδια για τη σύναψη νέων εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη με βάση τα εθνικά νομίσματα.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του ιρανικού Προέδρου Mahmoud Vaezi και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση στην Άγκυρα αντάλλαξαν απόψεις για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας για τη διατήρηση της ειρήνης στη Δυτική Ασία.

Αργότερα τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την ιρανική κεντρική πόλη Isfahan, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ. Ο Ζαρίφ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει σημαντικά τον όγκο του εμπορίου με την Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail