Το Αιγαίο ανήκει ΚΑΙ στα ψάρια του: Πανέμορφη φάλαινα φυσητήρας μεταξύ Ικαρίας-Σάμου

Μοιραζόμαστε μαζί σας λίγες εικόνες από τους Φυσητήρες, τους γίγαντες των θαλασσών μας, που καταγράψαμε στην τελευταία ερευνητική αποστολή του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με τα σκάφη «Aegean Explorer» και «Πηνελόπη». Μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία και τη Χίο, σε αυτή την ιδιαίτερη θάλασσα με το βαθύ φαράγγι που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος.

Η περιοχή αυτή, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στη ΒΑ Μεσόγειο, έχει την τύχη να αυτοπροστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ως αποτέλεσμα δεν είναι προσβάσιμη στην ανθρώπινη δραστηριότητα (άρα και επιβάρυνση) παρά μόνο ελάχιστους μήνες τον χρόνο.

Για άλλη μία φορά μας εντυπωσιάζει η ζωή σε αυτή τη θάλασσα που μελετούμε εδώ και 2 δεκαετίες. Στην τελευταία αποστολή καταγράψαμε τη μετανάστευση μίας κοινωνικής ομάδας 7 Φυσητήρων, καθώς επίσης και την παρουσία του μόνιμου μικρού πληθυσμού Ζιφιών, τους οποίους καταγράφουμε εδώ με σταθερή παρουσία τα τελευταία 19 χρόνια. Επίσης καταγράψαμε πληθυσμούς από ζωνοδέλφινα και βραχύρρυγχα κοινά δελφίνια καθώς και τη μετανάστευση ξιφία και τόνου.

Παράλληλα με πολυεπίπεδη συλλογή δεδομένων στα επιφανειακά, παράκτια και τα βαθύτερα νερά προσπαθούμε να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων.
Το σίγουρο είναι ότι μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε …

Ας βοηθήσουμε όλοι στη διάδοση της γνώσης αναφορικά με τη ζωή στις θάλασσές μας.

Archipelagos - Institute of Marine Conservation
 
 


Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.