Έλληνας: ιδανικός άπιστος, ιδανικός πιστός και ιδανικά ευαπάτητος

Γι' αυτό σε τούτη τη χώρα ανθούν όχι μόνο τα λουλούδια, αλλά οτιδήποτε σπέρνεται. Ιδανική χώρα για κάθε καλλιέργεια. Σπείρε ψέματα, υποσχέσεις και εντυπώσεις, αλλοπρόσαλλες ιδέες και σπερομολογίες, φόρεσε κι ένα σινιέ κουστουμάκι, μεταξωτή γραβάτα ή και χωρίς γραβάτα, ένα "μπάνικο" ρολόι στο χέρι, ένα "πειραγμένο" βιογραφικό και, αν είσαι και λίγο ευειδής, ο νεοέλληνας σε βλέπει ως ένσαρκο άγαλμα που φέρει ένα θαύμα της πράξης.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Δεν έχει σημασία τι βλακείες εκστομίζεις. Σε ψηφίζει, σε κάνει πρωτοκλασάτο υπουργό, όσο γελοίος κι αν είσαι. Και με λίγη τύχη, αν είσαι και ευέλικτος στις υπόγειες κομματικές διαδρομές, έχεις προοπτική να "παριστάνεις" και τον πρωθυπουργό!

Η αλήθεια είναι ένα θαύμα της πράξης. Κατά κανόνα σκληρό και κοπιαστικό. Προτιμούμε την παράσταση. Στην παράσταση συμμετέχουμε ως "πανηγυριώτες" για τα γεγονότα επί σκηνης. Δεν καλούμαστε σε καμία δράση. Αυτή την "πανηγυριώτικη" διάθεσή μας τη γνωρίζουν καλά οι ανερμάτιστοι της πολιτικής, γραβατωμένοι ή μη. Και αρκούντως την εκμεταλλεύονται.

Και φτάνουμε στο σημείο να μη μπορούμε να διακρίνουμε το τι είναι παράσταση και τι είναι πράξη. Ποια είναι η αλήθεια και πόσο μας εγκλώβισαν στις εντυπώσεις, στο ψέμα, στις κίβδηλες υποσχέσεις, στη δολία αλλοίωση των γεγονότων, στη μυθοπλασία. Η σκόπιμη διαστροφή της αλήθειας, ο σκοπίμως ανακριβής πολιτικός λόγος, αποτελούν μόνιμη πρακτική των κυβερνώντων.

Και μαζί με άλλους εξ' επαγγέλματος ψεύτες της δημοσιογραφικής εξαγορασμένης αθλιότητας, με διάφορους "κιβδηλοποιούς" της πολιτικής, με πρόθυμους "επικοινωνιολόγους" από τον εκάστοτε πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο σύμβουλο της κυβέρνησης, πρωταγωνιστούν στο δακρύβρεκτο δράμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ψέματα και πάλι ψέματα. Εντυπώσεις και μόνο εντυπώσεις. Με έρποντα το φασισμό των παπαγάλων της πληροφόρησης. Διάνοιες της πολιτικής σκέψης και της πολιτικής πρακτικής. Θηρευτές της βλακείας και εκμαυλιστές πολιτικών συνειδήσεων. Η ηθική γυμνότης στο χώρο της πολιτικής και της εν πολλοίς καθοδηγούμενης δημοσιογραφίας.

Ενας διάλληλος κύκλος υποκρισίας που συντηρεί τη σατραπεία των μετρίων και των ανικάνων με πτυχίο από το Harvard ή μη. Ενας συνασπισμός των βλακών, με την ιδιάζουσα εκείνη φαυλότητα που ενίοτε παρουσιάζεται ως ξεχωριστή μορφή φυλετικής εξυπνάδας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail