Τι ξέχασε να γράψει για το ΝΑΤΟ ο πατριώτης μας Ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης και η απάντηση ενός Έλληνα

Ο Ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, με άρθρο του στο time.com εκθειάζει τη Συμμαχία, επισημαίνοντας το πόσο σημαντική είναι για τη διατήρηση της ειρήνης και αντικρούει την άποψη Τραμπ ότι “το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο”.

Από: militaire.gr

Στηρίζει την άποψη του στην ιστορία του, ξεκινώντας από τον Ψυχρό Πόλεμο και φθάνοντας στο σήμερα. Κάποια από τα επιχειρήματά του πείθουν και κάποια άλλα όχι.

Πολλά “ξεχνά” να τα αναφέρει ο Ναύαρχος Σταυρίδης.

Ένας Έλληνας του Καναδά, που έχουμε την τιμή να μας διαβάζει, σχολίασε το άρθρο του Τζέϊμς Σταυρίδη, νομίζουμε πάρα πολύ εύστοχα.

Στο σχόλιο του προς το time.com ο κ.Νίκος Χριστοδούλου (PhD) , επισημαίνει μεταξύ άλλων:
“Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι η ανάλυσή του στερείται του εντοπισμού ορισμένων σοβαρών προβλημάτων που το ΝΑΤΟ αρνείται να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει ακόμη και σήμερα.
Ο ναύαρχος Σταυρίδης μιλάει για την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ, αλλά χρησιμοποιεί λέξεις όπως «μικροί σύμμαχοι» κ.α. που δείχνουν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ ταξινομούνται ως «μικρά» ή «μεγάλα»… Αποφεύγει να αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές τις “μικρές” χώρες κέρδισαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ επειδή πολέμησαν και υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό σε 2 Παγκόσμιους Πολέμους, στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης, ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα εξαιτίας των γειτόνων τους ,μελώ του ΝΑΤΟ. Αυτά τα “μικρά” μέλη ποτέ δεν δημιουργούν προβλήματα “εισβάλλοντας” σε “μικροσκοπικά” νησιά στο Αιγαίο ,ούτε καταλαμβάνουν πάνω από το 30% εδαφών άλλων χωρών, για περισσότερο από 4 δεκαετίες με απόλυτη ατιμωρησία. Η ανάλυση του κ. Σταυρίδη στερείται αντικειμενικότητας. Είναι λάθος όταν λέει: “Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε το αδιευκρίνιστο ρεκόρ του να αποθαρρύνει την επίθεση εναντίον των μελών του, αλλά το γεγονός ότι κανένα έθνος συμμαχίας ποτέ δεν επιτέθηκε σε άλλο.” Η Τουρκία το έκανε. Κάποιοι μπορεί να το αποκαλάσουν “σκόπιμη τύφλωση” ή όπως λέμε στα ελληνικά “εθελοτυφλία”.
Ίσως πρέπει να διορθωθεί για την τελευταία του δήλωση.

Νίκος Χριστοδούλου, PhD
Οτάβα”
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.