Να λοιπόν που τα σύνορα και κλείνουν και ανοίγουν: Τι συμβαίνει στην Ιταλία μετά την αποχώρηση Σαλβίνι

Italy's new government, which has pledged to reverse former Interior Minister Matteo Salvini's hardline approach to migration policy, appears to have triggered a new wave of mass migration from northern Africa. Pictured: Matteo Salvini. (Image source: European Parliament/Flickr)
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία έχει δεσμευθεί να ανατρέψει την προσέγγιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini για τη μεταναστευτική πολιτική, φαίνεται να προκάλεσε ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική.

Παρουσίαση Freepen.gr

Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία αυξήθηκε σταδιακά: 59 μετανάστες έφθασαν στις 6 Σεπτεμβρίου, 67 στις 9 Σεπτεμβρίου, 121 στις 14 Σεπτεμβρίου, 259 στις 15 Σεπτεμβρίου, 275 στις 18 Σεπτεμβρίου. και 475 έφτασαν μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών το Σεπτέμβριο του 2019 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100% σε σχέση με τον αριθμό αφίξεων τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες φτάνουν στην Ιταλία χρησιμοποιώντας νέες διαδρομές διακίνησης που προέρχονται από την Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον πέντε μεταναστευτικά σκάφη έχουν προσεγγίσει στην Καλαβρία, στο νότιο άκρο της Ιταλίας. Στις 21 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, 58 μετανάστες, όλοι πακιστανοί, έφθασαν στο λιμάνι της Κάλτον της Καλαβρίας.

Οι μαφίες λαθρομεταναστών χρησιμοποιούν επίσης νέες διαδρομές στη Νότια Μεσόγειο για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στην Ιταλία από την υποσαχάρια Αφρική. Τις τελευταίες εβδομάδες, εγκληματικές ομάδες χρησιμοποίησαν μικρά σκάφη για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη στην Τυνησία, από όπου η διασταύρωση με τη Λάμπεδουσα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, είναι μικρότερη και λιγότερο επικίνδυνη. Στις 20 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, 92 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική - Γκάμπια, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι και Σενεγάλη - έφτασαν στη Λαμπεντούζα.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας φαίνεται επίσης να υιοθετεί μια πιο επιεική προσέγγιση στα μεταναστευτικά σκάφη διάσωσης των ευρωπαϊκών φιλανθρωπικών οργανώσεων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για το συντονισμό με τις μαφίες λαθρομεταναστών για την ανάληψη μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης και τη μεταφορά τους σε ιταλικούς λιμένες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη Ocean Viking, που ανήκει στις γαλλικές φιλανθρωπικές οργανώσεις SOS Méditerranée και Médecins Sans Frontières (MSF), να καταπλεύσει στη Λαμπεντούσα, όπου δόθηκε άδεια να αποβιβαστούν 82 μετανάστες.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η ιταλική κυβέρνηση επέτρεψε πάλι στο Ocean Viking, που αυτή τη φορά μετέφερε 182 μετανάστες, να τους αποβιβάσει στο λιμάνι της Μεσσίνας της Σικελίας.

Ενώ ο Salvini είχε απαγορεύσει στα πλοία διάσωσης μεταναστών να τους αποβιβάζουν σε ιταλικούς λιμένες, η πιο επιεική προσέγγιση της νέας κυβέρνησης φαίνεται να ενθαρρύνει επίσης τις ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Στις 23 Σεπτεμβρίου, η ισπανική ΜΚΟ Open Arms ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις μεταναστευτικές διασώσεις με το πλοίο Astral.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία είναι οικονομικοί μετανάστες, όχι πρόσφυγες που φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι σκληροί εγκληματίες που παρουσιάζονται ως πρόσφυγες. Στις 26 Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα Il Giornale ανέφερε ότι ένα γερμανικό μεταναστευτικό σκάφος διάσωσης, το Sea Watch 3, το οποίο τον Ιούνιο επιχείρησε να εμβολίσει ένα ιταλικό περιπολικό, επέτρεψε σε τρεις διακινητές που εμφανίστηκαν ως πρόσφυγες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα.

Ο Σαλβίνι καταδίκασε τη νέα κυβέρνηση ως «παράγωγο του Παρισιού και του Βερολίνου, που γεννήθηκε από φόβο να εγκαταλείψει την εξουσία, χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς ιδανικά, με τους λάθος ανθρώπους σε λάθος μέρος».

Ο Σαλβίνι κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Conte για το εκ νέου άνοιγμα των θυρών των πλημμυρών της μαζικής μετανάστευσης: «Ο Κοντέ έχει ανοίξει εκ νέου τα ιταλικά λιμάνια, οι μετακινήσεις των μεταναστών αυξάνονται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Sky Tg24. Είπε επίσης ότι: "Η νέα κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου τα λιμάνια, η Ιταλία είναι για άλλη μια φορά το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης. Οι καταχρηστικοί υπουργοί που μισούν τους Ιταλούς".

Δεδομένου ότι ο Σαλβίνι ανακοίνωσε τις σκληρές πολιτικές μετανάστευσης τον Ιούνιο του 2018, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία - καθώς και ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων - μειώθηκαν σημαντικά. Ο αριθμός των αφίξεων κατά μήκος της θάλασσας μειώθηκε από 119.369 το 2017 σε 23.370 το 2018, δηλαδή μείωση κατά 80%, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων μειώθηκε από 2.873 σε 1.311, σημειώνοντας μείωση άνω του 50%.

Παρόμοια τάση συνεχίστηκε το 2019: 2.800 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2019, σε σύγκριση με 16.600 κατά την ίδια εξαμηνία το 2018 και 83.800 το 2017, σύμφωνα με την UNHCR.

Αυτή η πτωτική τάση αντιστράφηκε σαφώς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΟΜ.

Η επιστροφή της μαζικής μετανάστευσης στην Ιταλία είναι πιθανό να ωθήσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους στα χέρια του Σαλβίνι, ο οποίος είναι πλέον ο πιο αξιόπιστος πολιτικός στην Ιταλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Il Giornale στις 19 Σεπτεμβρίου. Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι η Λέγκα είναι πλέον το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στην Ιταλία και ότι αν διεξαχθούν εκλογές σήμερα, ο Σαλβίνι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

«Η νέα κυβέρνηση δε θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση των Ιταλών ψηφοφόρων για πολύ καιρό», είπε ο Σαλβίνι. "Είμαστε έτοιμοι, ο χρόνος είναι ένας κύριος. Τελικά, εμείς θα κερδίσουμε".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail