Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος: Έρχονται πρόστιμα για ανοικτούς χώρους και παιδικές χαρές

laterjay / pixabay
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου & Mαρία Αναστασοπούλου παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στον αντικαπνιστικό νόμο όπου φαίνεται ότι πάμε σε ένα πλαίσιο προστασίας και των παθητικών καπνιστών με καθολική απαγόρευση, που φτάνει και τις παιδικές χαρές.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως πρέπει. Πάμε τώρα στον αντικαπνιστικό νόμο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και το θέλει, πιστεύω, και η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας, και μιλάω για τους φαρμακοποιούς, και θα το υλοποιήσουμε. Πάμε στον αντικαπνιστικό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αντικαπνιστικός. Τι θα κάνετε, πώς θα τον εφαρμόσετε; Μέχρι τώρα το έχουν πει πολλοί Υπουργοί στη θέση σας ότι θα εφαρμοστεί, θα είναι αυστηρό το πλαίσιο, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς. Δεν τα κατάφεραν. Τι σας κάνει αισιόδοξο ότι θα τα καταφέρετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες, κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει, σε χώρους, όμως, όπου επιτρέπεται. Τις επόμενες μέρες από το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή, εμείς θα περάσουμε το κομμάτι αυτό το οποίο ολοκληρώνει, συμπληρώνει και ξεκαθαρίζει το νόμο σε ό,τι έχει να κάνει με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καθολική, λοιπόν, απαγόρευση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το οποίο σημαίνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στις παιδικές χαρές...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις παιδικές χαρές θα απαγορεύσετε το κάπνισμα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θέμα είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτό, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό θα πάει, θέλω να είμαι ειλικρινής, με πρόστιμα τέτοια, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος. Αλλά αυτό το κομμάτι, το τιμωρητικό και το "κουνάω το δάχτυλο" στην ελληνική κοινωνία, κατά την άποψή μου μας είναι δευτερεύον.

Ο Έλληνας έχει και συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο. Και η τιμωρητική λογική, την οποία υποστήκαμε, αν θέλετε, όλα αυτά τα χρόνια και με τα μνημόνια, ότι κάποιοι μας "κουνάνε το δάχτυλο" από έξω προς τα μέσα και μας λένε "αυτό θα κάνετε", εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι άλλη προσέγγιση θέλουν οι συμπολίτες μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρχουν πάντως πρόστιμα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το είπα ήδη.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Με το φιλότιμο, κύριε Υπουργέ, μέχρι τώρα πάντως δεν έχει εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Έλεγχοι θα γίνονται; Έχετε το προσωπικό για να κάνετε τους ελέγχους που απαιτούνται εδώ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει το κομμάτι το κατασταλτικό το οποίο έρχεται και ορίζεται, σας επαναλαμβάνω, στην νομοθεσία την οποία φέρνουμε στην Βουλή. Θέλω όμως να καταλάβετε την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των συμπολιτών μας. Εγώ τη νιώθω και την ακουμπάω κάθε μέρα, κυκλοφορώντας ανάμεσά τους στα νοσοκομεία μας και παντού.

Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, μη καπνιστές και καπνιστές, το δείχνουν οι έρευνες πλέον των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75%, συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail