Στη συνέχεια για την Τουρκία; Πυρηνικά όπλα με στόχο το Ισραήλ!

tccb.gov.tr
Κατά τη διάρκεια των 17 ετών που έχει κυβερνήσει τη νατοϊκή Τουρκία, ο ισχυρός ισλαμιστής της χώρας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπάνια έχασε την ευκαιρία να μετατρέψει την κοσμική, φιλοδυτική κατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σε αδίστακτο κράτος, εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα. Ο Ερντογάν θέλει τώρα να το καταστήσει αδίστακτο κράτος με πυρηνικά όπλα.

Gatestoneinstitute.org - Burak Bekdil 
Παρουσίαση Freepen.gr

"Λένε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πυραύλους με πυρηνικά όπλα, αν και μερικοί τους έχουν. Αυτό δεν μπορώ να δεχτώ", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στις 4 Σεπτεμβρίου, ξεχνώντας ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη Πυρηνικής Διανομής (ΝΡΤ) το 1980. Με άλλα λόγια, ο εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκίας δηλώνει δημοσίως ότι προτίθεται να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη που υπογράφεται από τη χώρα του. Η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996, η οποία απαγορεύει για οποιοδήποτε σκοπό όλες τις πυρηνικές εκρήξεις.

Για αρκετές δεκαετίες, η Τουρκία, ως σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε αξιόπιστος θεματοφύλακας μέρους από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ άρχισαν να αποθηκεύουν πυρηνικές κεφαλές στις τέσσερις βασικές αεροπορικές βάσεις του Τουρκικού στρατού (Ankara Mürted, Malatya Erhaç, Eskişehir και Balıkesir). Αν είχαν λάβει διαταγή, οι πιλότοι των τουρκικών δυνάμεων θα είχαν επιφορτιστεί με το χτύπημα συγκεκριμένων στόχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας

Οι μοίρες των μαχητικών που προορίζονταν για τη μεταφορά πυρηνικών βομβών στάθμευαν σε κάθε αεροπορική βάση (πρώτα F-100s, στη συνέχεια F-104s και τελικά F-4s) σε συνεχή βάση. Κάθε βάση στεγάζει μια μικρή στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό απόθεμα. Επιπλέον, μια τουρκο-αμερικάνικη στρατιωτική βάση στο Incirlik στη νότια Τουρκία διαθέτει πυρηνικές κεφαλές υπό τη διαχείριση στρατιωτικών των ΗΠΑ. "Με αυτόν τον ρόλο, η Τουρκία προσχώρησε σημαντικά στην αποτροπή του ΝΑΤΟ κατά τα έτη του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε ο Yusuf Kanlı, εξέχων αρθρογράφος και πρόεδρος του think-tank της Άγκυρας Sigma Turkey, σε μια ιδιωτική συνέντευξη στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στην Τουρκία (στις τέσσερις αεροπορικές βάσεις, εκτός από τον Incirlik) απομακρύνθηκαν σταδιακά, ενώ η πυρηνική κηδεμονία σταμάτησε. Επί του παρόντος, οι πυρηνικές κεφαλές στο Incirlik παραμένουν στη διάθεση του αμερικανικού στρατού βάσει ειδικής συνθήκης ΗΠΑ-Τουρκίας. Η συνθήκη αυτή καθιστά την Τουρκία τον πυρήνα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρήσης, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται στο Incirlik.

Αυτό δεν είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να καταστήσει την Τουρκία πυρηνικά ένομο κράτος. Το 2008, όταν ήταν το μοντέλο της αφίσας των αφελών δυτικών πολιτικών και διανοουμένων, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν μεταρρυθμιστής δημοκράτης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Οι χώρες που αντιτίθενται στα πυρηνικά όπλα του Ιράν δε θα πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα». Παρά τη χρησιμοποίησή του από τις πλουραλιστικές «χώρες», ο Ερντογάν φαινόταν να δείχνει το δάχτυλό του στη χώρα που μισεί περισσότερο: το Ισραήλ, όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια ομιλία του 2010, ο Ερντογάν περιέγραψε το Ισραήλ ως "την κύρια απειλή για την ειρήνη" στη Μέση Ανατολή. Στην ομιλία του, επανέλαβε τον σκεπτικισμό του σχετικά με το εάν το Ιράν σκόπευε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα πυρηνικών καυσίμων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα σχετικά με το αδήλωτο οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Αν η Τουρκία ξεκάθαρα ή όχι, ξεκίνησε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων - όπως φαίνεται να επιθυμεί ο Ερντογάν - η κίνηση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο στην περιοχή. Οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας θα ανησυχούν, και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ελλάδα ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν τα δικά τους προγράμματα πυρηνικών όπλων. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ερντογάν να διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail