Εθνικοί ευεργέτες ήταν αυτοί που δεν πήραν τίποτα από το ελληνικό κράτος

vansilein / pixabay
Ελένη Αρχιγένους, Κωσταντινουπολίτισσα σύζυγος του επίσης εθνικού ευεργέτη Σαράντη Αρχιγένους πούλησε τα κοσμήματα της και έχτισε πρότυπο σχολείο σχολείο αρρένων στην Ανατολική Θράκη.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Ο Ιωάννης Δόμπολης, υπουργός οικονομικών του Καποδίστρια δεν καταδέχτηκε να βάλει λεφτά από το ελληνικό κράτος στην τσέπη του κι έδωσε λεφτά για να γίνει πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα του ελληνικου κράτους. Ο Ιωάννης Μπάγκας έδωσε την περιουσία του όντας εν ζωή για να γίνουν έργα εθνωφελή και φιλάνθρωπα.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα» αναφέρει απόσπασμα από την έκθεση του απεσταλμένου του προέδρου Τρούμαν στην Ελλάδα το 1947. 

Το να χρησιμοποιείς την ξένη βοήθεια για να διαιωνίσεις τα προνόμια των τραπεζιτών, είναι σαν να λέμε να δανείζεται το κράτος για να σώσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που λέγονται τράπεζες και το τίμημα να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Εθνικοί ευεργέτες ήταν αυτοί που δεν πήραν τίποτα από το ελληνικό κράτος, ούτε δάνειο από τράπεζες που σώθηκαν από τους φορολογούμενους, ούτε φοροαπαλλαγές που επωμίστηκαν οι υπόλοιποι, ούτε το κράτος εγγυήθηκε τα δάνειά τους.

Φανταστείτε μια χώρα που θα είχε μια αστική τάξη που δεν θα ήταν κρατικοδίαιτη. Αυτή η χώρα θα είχε προοπτικές ανάπτυξης. Δεν είναι η Ελλάδα. Οι εθνικοί ευεργέτες σε κρίσιμες στιγμές στήριξαν τη χώρα χωρίς κανένα όφελος. Δεν τους αξίζαμε. Εύχομαι να συνεχιστούν τα πανηγύρια για τις επενδύσεις που έρχονται και μετά το κόψιμο μισθών και συντάξεων που νομοτελειακά θα έρθει. Κάπως πρέπει να πληρωθούν, έτσι γίνεται στις μπανανίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail