Ο κίνδυνος με τα Γλυπτά


Nick115 / pixabay
Δεν μπορείς και δεν πρέπει να δανείζεσαι πράγματα τα οποία είναι δικά σου! Για παράδειγμα, για έναν ιδιώτη θα φάνταζε από αδιανόητο έως βαθύτατα προσβλητικό να προσφερθεί ο κλέφτης του αυτοκινήτου του να του το δανείσει για να πάει μια βόλτα.


Το αυτό ισχύει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο πλιατσικολόγος Ελγιν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ ορθά, θεωρεί το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μείζον και προσπαθεί να το κρατά στην επικαιρότητα αλλά και να βρει τρόπο ώστε να επιλυθεί δίκαια και επωφελώς για το έθνος μας - μια και το θέμα δεν είναι απλά κρατικό αλλά εθνικό.

Αυτή την έννοια είχαν και όσα είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Observer», όπου αποκάλυψε ότι θα προτείνει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας «να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Καλές οι προθέσεις του πρωθυπουργού, επαινετέα η ευαισθησία του, αλλά ο δρόμος του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους Βρετανούς είναι ολισθηρός: αν υλοποιηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι Βρετανοί θα αρχίσουν να λένε ότι αναγνωρίσαμε τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών! Δεν μπορείς να «δανείζεσαι» κάτι από κάποιον που θεωρείς ότι είναι παράνομος κτήτωρ - εκτός αν δεν σκοπεύεις να του επιστρέψεις τα δανεικά.

Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει ακόμα και αυτό για να αποκαταστήσει το δίκαιο: να πάρει όσα είναι αυταποδείκτως δικά της και να μην τα επιστρέψει. Ομως, σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να δώσει στους Βρετανούς σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που θα παίξουν τον ρόλο των «ομήρων».

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σημαντικότατο και στους χειρισμούς που σχετίζονται με αυτό δεν χωρούν λάθη, προχειρότητες και επιπολαιότητες.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.