Ο Ερντογάν φωτογραφίζεται με το μισό Αιγαίο αλλά ο Δένδιας δηλώνει ότι δε θα τον ακολουθήσει στον κατήφορο!

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή στον Alpha 9.89 FM έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την τουρκική "γαλάζια" πατρίδα, ο κ. Δένδιας έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση, την οποία ας αξιολογήσει ο καθένας προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα αν ο πολιτικός μας κόσμος αντιλαμβάνεται σωστά την πραγματικότητα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάω στα ελληνοτουρκικά κ. Υπουργέ που διαπιστώνουμε εκεί μια κλιμάκωση ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βρήκατε ένα «εύκολο θέμα» να ξεκινήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι ξεκίνησα από το εύκολο και πάω στο ευκολότερο τώρα.
Διαπιστώνουμε μια κλιμάκωση. Μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές. Με όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με τον Ερντογάν να φωτογραφίζεται σε χάρτη που δείχνει να έχει την κυριαρχία στο μισό Αιγαίο.
Θέλω να ρωτήσω τι είναι όλα αυτά και αν ανησυχείτε ότι το επόμενο βήμα είναι το Καστελόριζο, ή ακόμη και η νότια Κρήτη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Κατ’ αρχάς ας ξεκινήσουμε από το θέμα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί για να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
Τα σύνορα των κρατών και τα όρια των ζωνών – αναφέρομαι στο χάρτη που μου λέτε – των περιοχών που οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες, δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο Υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Και εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν νομίζω ότι μπορούν να μεταβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες.
Νομίζω ότι αυτά είναι απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων και θα ήθελα να πω ότι οι παραβατικές ενέργειες απλώς εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Οι απόψεις της Τουρκίας, εάν μου επιτρέπετε κυρία Μακρή, σε αυτά τα θέματα, είναι η μειοψηφία του ενός στην παγκόσμια κοινότητα. Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση της σταθερότητας είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως ισχύει, όχι όπως μπορεί να το ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε, ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να πρόκειται για πίνακα νεοσουρεαλισμού.
Και επίσης μιλώντας ειλικρινά προς την τουρκική πλευρά, διότι οι Τούρκοι είναι γείτονές μας, θα θέλαμε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, λέω ότι ούτε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής, ούτε να τους ακολουθήσουμε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούνε. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που κάνανε.
Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Είμαστε γείτονες. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθάει αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία. Και πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε ένα τέτοιο κατήφορο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω αυτό που είπατε, το να συζητήσουμε σοβαρά γιατί είναι η επόμενή μου ερώτηση, εγώ όμως θέλω να επιμείνω λίγο, επειδή παρ’ όλα αυτά τα όσα εσείς ήπια και νηφάλια λέτε ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις, ανησυχείτε για το Καστελόριζο για παράδειγμα, ότι μπορεί να κάνει και αυτή την πρόκληση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Νηφάλια ναι, ήπια καθόλου. Γιατί ουδείς έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς. Διαχρονικά ουδείς.
Κατά συνέπεια με νηφαλιότητα πάντοτε, αλλά είναι καλό αυτό να μην παρεξηγείται. Το ότι εμείς δεν φερόμαστε σαν βαλκανικός ταραξίας δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας δικαιώματα.
Και ξαναλέω εμένα η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.