Ο μόνος φόβος του Ερντογάν στον ΟΗΕ ήταν η σπάνια ευκαιρία Ελλάδας, Κύπρου, ΕΕ κι Ισραήλ να τον ξεμπροστιάσουν

Jeenah Μοοn | Βlοοmberg
Η ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Όπως έχω δημόσια αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μου, ήταν εσφαλμένη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά και η απροθυμία μας να συν-διαμορφώσουμε τις θέσεις της ΕΕ στον ΟΗΕ (είχε λήξει η προθεσμία στις 20 Ιουλίου με εμάς απόντες παρά τα κοινά ανακοινωθέντα που καυτηρίαζαν την επιθετικότητα της Τουρκίας και μιλούσαν για επιβολή κυρώσεων) και θα εξηγήσω αναλυτικά γιατί:

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

1. Ο μόνος φόβος του Ερντογάν στη συνάντηση του ΟΗΕ ήταν να βρει απέναντί του αρραγές μέτωπο Ελλάδος, Κύπρου, EE αλλά και Ισραήλ, που να τον ξεμπροστιάζουν για τις απειλές, τις παρανομίες, την επιθετικότητα, τον αυταρχισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μαζικές φυλακίσεις, κλπ.

2. Για αυτό πριν την σύνοδο έκανε τα παρακάτω:

- Επιδίωξε έγκαιρα να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ, εκβιάζοντας με το μεταναστευτικό, πιέζοντας έτσι έμμεσα την ΕΕ και μερικά κράτη μέλη της, ώστε να μην τοποθετηθούν εις βάρος του και να σιωπήσουν, για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

- Με όχημα το μεταναστευτικό απέτρεψε τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί εναντίον της Τουρκίας για την επιθετικότητα του στη Κύπρο.

- Ταυτόχρονα απέσυρε με προσχήματα τα γεωτρύπανα (οι τεχνικές ελλείψεις που διέρρευσε ότι υπήρχαν, δεν είναι επαρκής λόγος για την συγκυριακή απόσυρση) από τις περιοχές που είχε διεισδύσει επιθετικά, ώστε να σταθεί ως αμόλυντος παρθένος έναντι της διεθνούς κοινότητας.
- Συναντήθηκε με Εβραϊκό λόμπυ εναντίον του Νετανιάχου, την ώρα που η εκλογική συγκυρία στο Ισραήλ τον ευνοούσε.

- Μίλησε πρώτος στον ΟΗΕ και έθεσε άμεσα και διεθνώς τις απαιτήσεις και τις κόκκινες γραμμές του σε ότι αφορά το Κυπριακό, τη Συρία, τους Κουρδους και έμμεσα και τις διεκδικήσεις του σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (αυτό περιλαμβάνει και τις διεκδικήσεις του έναντι της Ελλάδος, αν και εμείς κωφεύουμε επ’ αυτού).

- Ακολούθως και μετά την επίσημη ομιλία του, είχε κανονιστεί η συνάντηση για συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη. Ανακοινώθηκε μάλιστα επίσημα ότι έγιναν σε καλό κλίμα (χωρίς φυσικά να ανακοινωθεί πλήρως το τι ελέχθη – μόνο τα ανώδυνα ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα - ενώ την ίδια στιγμή που συνομιλούσαν, εξακολουθούσαν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, γεγονός που εμείς το παραβλέπουμε, αφού είναι πλέον κάτι συνηθισμένο).

3. Τι υπέροχη χειραγώγηση της συμπεριφοράς μας!

4. Δύο μόλις μέρες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου, αύριο δηλαδή, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ (ελπίζω να με διαψεύσει με όσα θα πει).

5. Μπορεί άραγε να καταγγείλει διεθνώς την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, όταν μόλις πριν δυο μέρες αποφασίσθηκε στις μεταξύ τους συνομιλίες, να ξαναρχίσουν επίσημα οι συζητήσεις της ανώτατης επιτροπής διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μας;

6. "I had a frank discussion with President Erdogan on all major issues from immigration to Cyprus to bilateral matters," και "We agreed to work together to build a better climate for the benefit of our people and stability of the region," έγραψε στο twitter o Κ. Μητσοτάκης.

7. Τι θα αναρωτηθούν όλοι οι ξένοι ηγέτες που παρακολουθούν:

- Μα καλά αφού συμφωνήσατε να ξεκινήσει ο διάλογος:
- Γιατί τον δυναμιτίζετε πριν ξεκινήσει με τον καταγγελτικό σας λόγο από το βήμα του ΟΗΕ;
- Τι θέλετε τέλος πάντων εσείς οι μόνιμα απαιτητικοί Έλληνες;

8. Προσέξτε επίσης, ότι τα προβλήματα μας στην ουσία είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι των δικών μας νόμιμων δικαιωμάτων (να μοιράσουμε δηλαδή τα δικά μας), χωρίς κάτι που να διεκδικούμε εμείς.
- Το μόνο που προβάλλουμε συνεχώς είναι να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης, που κι εδώ έχουμε καραμπινάτη παραβίαση της Τουρκίας.

9. Αναγκαστικά λοιπόν ο πρωθυπουργός αύριο θα μιλήσει περί ανέμων και υδάτων από το βήμα του ΟΗΕ, αφού έχει εγκλωβιστεί από το άριστο κλίμα της συνάντησης και των επικείμενων συνομιλιών και δεν μπορεί να πει τα πράγματα όπως έχουν, γιατί τότε θα φανεί ότι αυτός είναι επιθετικός, ότι αυτός δυναμιτίζει το κλίμα, ότι δεν σέβεται τις συνομιλίες που συμφώνησε κλπ.

10. Και με δεδομένη και την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη (για την οποία ακύρωση δεν είναι αρκετά πειστική η δικαιολογία για την έρευνα για παραπομπή του Τραμπ, δεδομένου ότι συναντήθηκε με αρκετούς άλλους ηγέτες και μη) η αποστολή μας θα γυρίσει από τον ΟΗΕ, με τρόπαιο το καλό κλίμα του τίποτε σε ότι αφορά τις διακρατικές σχεσεις, και με άνθρακες στις βαλίτσα της για μία ακόμη φορά.

Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία; Ίδωμεν!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail