Ουρική αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

Η ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Παλιά ήταν γνωστή και ως «ποδάγρα» επειδή εντοπίζεται κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στην εναπόθεση μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων ενός άλατος του ουρικού οξέος που λέγεται ουρικό μονονάτριο. Ο σχηματισμός των κρυστάλλων αυτών οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία).

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν που προέρχεται από τη διάσπαση των πουρινών που περιέχονται σε κάποιες τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς. Η υπερουριχαιμία οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος είτε σε μειωμένη αποβολή από τους νεφρούς είτε σε συνδυασμό και των δύο αυτών μηχανισμών.

Προσβάλλει πολύ πιο συχνά τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες και μάλιστα σε αναλογία 5:1, ενώ εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα μετά την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας.

Οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα έχουν σχεδόν 30% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου σε σχέση με τους υγιείς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Limerick στην Ιρλανδία, που διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια από τους μη πάσχοντες.

Οι ειδικοί ανέκαθεν πίστευαν ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να βλάπτουν τα νεφρά και ότι οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο από νεφρική ανεπάρκεια. Αποτέλεσε έκπληξη ωστόσο, ο βαθμός του κινδύνου που προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα σε αυτούς τους ασθενείς.

«Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα ο κίνδυνος για τους πάσχοντες από προχωρημένη νεφροπάθεια, καθώς αυτοί οι ασθενείς γενικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και θανάτου» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Austin Stack.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα και υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση ή χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού είχαν πάνω από 200% περισσότερες πιθανότητες νεφρικής ανεπάρκειας σε σχέση με ανθρώπους χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 69.000 ανθρώπων με ουρική αρθρίτιδα για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο προχωρημένης νεφρικής νόσου και τα συνέκριναν με στοιχεία 554.964 ανθρώπων χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Πηγή: Medical News Today
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail