Το κρυφό στοίχημα πίσω από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Δυο ήταν τα καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα τελευταία 24ωρα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ προκάλεσε μια σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους ενώ και οι τιμές των ακινήτων έχουν ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία. Ο συνδυασμός αυτός δίνει και πάλι αξία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Από: capital.gr - Του Σπύρου Δημητρέλη

"Το ακίνητο, από ένα δυσβάστακτο βάρος που ήταν κατά τα χρόνια της κρίσης, αποκτά και πάλι αξία που σημαίνει ότι αξίζει να πληρώνεις φόρο για να το διατηρείς", λέει στο Capital.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. "Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένας επιπλέον λόγος προς την παραπάνω κατεύθυνση και είναι λογικό να περιμένουμε μια αύξηση της εισπραξιμότητάς του".

Το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων διαμορφώνεται στην περιοχή του 75% με μικρές διακυμάνσεις τα τελευταία 6 χρόνια που έχει εφαρμοστεί ο φόρος. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι αυτή η εισπραξιμότητα να αυξηθεί στο 80% ή ακόμη υψηλότερα.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αποφασίστηκε να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22%. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε τις τελευταίες ημέρες στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου και προέκυψε συνολική βεβαίωση ύψους 2,54 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά 575 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι τυπικά και το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης. Ωστόσο, ουσιαστικά, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι μικρότερο στην περίπτωση που βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του φόρου. Αν η εισπραξιμότητα διατηρηθεί στο 75% αυτό σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Αν όμως η εισπραξιμότητα, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυξηθεί στο 80% τότε θα εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Έτσι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να περιοριστεί από τα 575 στα 475 εκατομμύρια ευρώ ή και χαμηλότερα.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το θετικό σενάριο η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει πιο σθεναρά και πειστικά την υλοποίηση του σχεδίου για συνολική μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.