Ανησυχία στο Νέο Δελχί: Αν δεν πάρουμε πετρέλαιο από το Ιράν, οδηγούμαστε σε στρατηγική οπισθοδρόμηση στην Ανατολή

Freepen.gr - Ένα ιδεολογικά συγγενές κόμμα του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) της Ινδίας έρχεται τώρα και συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Narendra Modi να επανεξετάσει την απόφαση του Νέου Δελχί, να αγνοήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις ώστε να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς το αντίθετο θα αποτελούσε στρατηγική οπισθοδρόμηση για την Ινδία.

"Με την απόφασή της να μην αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν, η Ινδία βρίσκεται στο δρόμο για την απώλεια του λιμένα Chabahar προς την Κίνα, η οποία εξακολούθησε να αγοράζει ιρανικό αργό πετρέλαιο, αγνοώντας τις ΗΠΑ. Η απώλεια του Chabahar θα είναι μια σημαντική στρατηγική οπισθοδρόμηση», δήλωσε στο Sputnik ο Ashwini Mahajan, εθνικός συνδιοργανωτής του Swadeshi Jagaran Manch (SJM) ή Forum for National Self-Reliance, συνεργάτης της Rastriya Swayamsevak Sangh (RSS).

Οι στρατηγικές σχέσεις της Ινδίας με το Ιράν υπερβαίνουν το εμπόριο πετρελαίου. Το Νέο Δελχί αναπτύσσει το στρατηγικό λιμάνι του Chabahar, το οποίο θεωρείται χρυσή πύλη για το εμπόριο της χώρας με το Ιράν, το Αφγανιστάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Το λιμάνι, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν, είναι εύκολα προσβάσιμο από τη δυτική ακτή της Ινδίας. Θεωρείται ως απάντηση στο λιμάνι Gwadar του Πακιστάν, το οποίο αναπτύσσεται με κινεζική βοήθεια.

Η διαδρομή του Chabahar θα οδηγήσει σε 60% μείωση του κόστους αποστολής και 50% μείωση του χρόνου αποστολής από την Ινδία στην Κεντρική Ασία. Αν και οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα χτυπήσουν την ανάπτυξη του λιμένα του Τσαμπάχαρ (η Ουάσινγκτον είχε διευκρινίσει ότι αποτελεί εξαίρεση), ο Mahajan φοβάται ότι το Πεκίνο θα εισχωρήσει ως στρατηγικός σύμμαχος της Τεχεράνης σε περιόδους κρίσης για να αντικαταστήσει το Νέο Δελχί.

Στην περίπτωση της αγοράς του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, η Ινδία είχε παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, θεωρώντας ότι έτσι κινείται "προς το εθνικό συμφέρον". Η Τεχεράνη έχει πολιτιστικές και στρατηγικές σχέσεις με το Νέο Δελχί. Έχει συνεργαστεί με την Ινδία για την κατασκευή διαδρόμου διαμετακόμισης και μεταφοράς στο Αφγανιστάν. Το Ιράν είναι επίσης εταίρος στο φιλόδοξο σχέδιο της Ινδίας να προσεγγίσει την Ευρασία.

Το Νέο Δελχί είχε υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Μόσχα νωρίτερα αυτό το έτος για τη γρήγορη παρακολούθηση του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου. Ο προτεινόμενος διάδρομος πολλαπλών τρόπων λειτουργίας έχει σχεδιαστεί για να συνδέει την Ινδία με τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής και τη Σκανδιναβία μέσω του Περσικού Κόλπου. Θα μειώσει το χρόνο μεταφοράς κατά το ήμισυ.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης κορυφής Ινδίας-Ρωσίας, τόσο το Νέο Δελχί όσο και η Μόσχα είχαν υποσχεθεί σε κοινή δήλωση να συνεχίσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία τους με το Ιράν, την οποία χαρακτηρίζουν ως "αμοιβαία επωφελής και νόμιμη".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail