Οι Τούρκοι σε μια "παράξενη" νομιμότητα-υποχώρηση

Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα σκάφη υποστήριξης Ataman και Cengiz Han εγκατέλειψαν την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και άρχισαν πριν από λίγη ώρα σεισμικές έρευνες σε νέα περιοχή 88 ναυτικά μίλια νότια-ανατολικά του Καστελόριζο πάντα μέσα στην τουρκική ΑΟΖ.


Η περιοχή αυτή απέχει, 39 ναυτικά μίλια από το πλοίο γεωτρύπανο Fatih το οποίο σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από την Κυπριακή AOZ με προορισμό την Μαύρη θάλασσα.

Αυτές οι ενέργειες μαζί με την αποχώρηση του άλλου τουρκικού γεωτρύπανου Υavuz από τα ανατολικά της Κύπρου δείχνουν μιά παράξενη νομιμότητα. Οι Τούρκοι δείχνουν μια υποχώρηση ενδεχομένως στρατηγική ενόψει πιθανών συμφωνιών.

Επίσης η πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται σε συνεχές "πρέσινγκ" από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ακολουθεί πορεία που δείχνει ότι η Τουρκία υιοθετεί την ΑΟΖ που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Η Τουρκία βρέθηκε απέναντι στα πολύ ισχυρά συμφέροντα πολυεθνικών κολοσσών ή τους έχουμε υποσχεθεί κατι πολύ καλό με τη μυστική διπλωματία υψηλού επιπέδου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail