Περί της «Θάλασσας του Καστελλόριζου»


Μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτό το κείμενο ήταν οι έντονες διαφωνίες που έχουν ξεκινήσει τόσο στην μπλογκόσφαιρα, όσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συνεχή αναφορά από πολλά μέσα στην «θάλασσα του Καστελλόριζου» και την εν μέρει (όπως θα σας αποδείξω) δικαιολογημένη αντίδραση ατόμων που προέρχονται από τον πατριωτικό χώρο, σύμφωνα με τους οποίους η αναφορά του Καστελλόριζου σε ξεχωριστή θάλασσα από αυτήν του Αιγαίου Πελάγους αποτελεί αν μη τι άλλο λανθασμένη εκφορά, αν όχι παράδοση εθνικής κυριαρχίας.


Όμως εδώ πρέπει να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους, για το λόγο ότι μπορεί οι συμπατριώτες αν και λίγο πιο θερμόαιμοι μπορεί και να μην έχουν και τόσο άδικο…

Η ιστορία με τις «θάλασσες» είναι πάρα πολύ παλιά, τόσο που ουσιαστικά κανείς δεν θυμάται πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Όσοι έτυχε να διαβάζομε γεωγραφία (οι νεότεροι) ή πατριδογνωσία (οι παλαιότεροι) γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρέχεται από μια Θάλασσα (το κεφαλαίο Θ δεν είναι άσχετο…) την Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει οκτώ πελάγη ήτοι Αιγαίο, Ιόνιο, Καρπάθιο, Κρητικό, Λιβυκό, Ικάριο, Μυρτώο, Θρακικό, ενώ μας ακουμπάει και η Αδριατική (λόγω των Οθωνών).

Στους πολύ παλιούς ναυτικούς χάρτες (κυρίως ενετικής και γαλλικής προέλευσης) η Μεσογειακή Λεκάνη (και όχι θάλασσα που την λέμε τώρα) ονομαζόταν Αρχιπέλαγος της Μεσογείου και χωριζόταν σε πολλές θάλασσες και Πελάγη. Στην ευρύτερη περιοχή μας αποτυπώνονταν τέσσερις μεγάλες Θάλασσες (AEGEAN SEA, IONIAN SEA, LIBYA SEA, LEVANTE SEA), ενώ σε κάποιους τοπικούς χάρτες απεικονίζονται και κάποια τα μικρότερα πελάγη (Καρπάθιο, Ικάριο, Μυρτώο, Κρητικό, Θρακικό) πάντα όμως ως ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ!!!

Εδώ επίσης πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Ως Θάλασσες οι ξένοι γεωγράφοι της απεικονίζουν ως SEA (με κεφαλαία) μια ευρύτερη περιοχή την οποία μετά χωρίζουν σε τμήματα (πχ το Αιγαίο το χωρίζουν σε Θρακικό, Β/Α, κεντρικό, ικάριο, Μυρτώο, Κρητικό, Ν/Α).


Ως προς το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου υπάρχουν δύο εκδοχές. Μια θέλει η περιοχή που ξεκινάει από το ύψος της Ιεράπετρας, νότια των νήσων Καρπάθου και Ρόδου, φθάνει μέχρι τις ακτές τις Λιβανέζικες ακτές και περιλαμβάνει και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου (14 νησία, νησίδες και βραχονησίδες) να αποτυπώνεται γενικά στη Θάλασσα του Λεβάντε, ενώ άλλη απεικόνιση θέλει να ανήκει στην Αιγυπτιακή Θάλασσα (χάρτες πριν το 1500μΧ), όμως όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι ανήκει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ως αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων!!!

Πουθενά βέβαια δε γίνεται λόγος για «θάλασσα του Καστελλόριζου».

Το «πρόβλημα» ξεκίνησε στα νεότερα χρόνια και ο «υπαίτιος» του όλου θέματος είναι η… μετεωρολογία.

Ναι όσο και αν σας ακούγεται κουφό ή τρελό η αναφορά σε θάλασσα (με μικρό θ) του Καστελλόριζου έγινε για λόγους μετεωρολογικούς. Έτσι λοιπόν ενώ στους χάρτες έχουμε αναφορά σε Σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στις μετεωρολογικές αναφορές γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες (άγνωστο πόσες, σίγουρα πάνω από 4) σε «θάλασσα του Καστελλόριζου».

Σίγουρα όταν η χώρα μας μπήκε στο διεθνές μετεωρολογικό σύστημα παρακολούθησης - γνωστό και ως Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα για την Ασφάλεια και τον Κίνδυνο (GMDSS) το 1999 συμπεριέλαβε την περιοχή της Καστελλόριζου ως ξεχωριστή ΜΕΤΑREA (περιοχή μετεωρολογικής πρόγνωσης), όπου απαιτείται ειδική πρόγνωση καιρού προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων. Στην Ελλάδα εκτός από τη «θάλασσα του Καστελλόριζου» απεικονίζονται προγνωστικά και ως ξεχωριστές «θάλασσες» , η περιοχή της Σάμου ,των Κυθήρων, της Ρόδου κλπ. Σας βάζω από κάτω της ΜΕΤΑ-REA της Ελλάδος για του λόγου το αληθές.


Η μετεωρολογική λοιπόν αναφορά ως «θάλασσα του Καστελλόριζου» δεν σημαίνει ότι αποτελεί ξεχωριστή θάλασσα, αλλά μια προγνωστική διευκόλυνση που αφορά τους καπετάνιους και όχι σίγουρα εθνικά θέματα ή γεωγραφικές απεικονίσεις.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε αρθρογράφος μπορεί να χρησιμοποιεί έναν μετεωρολογικό γεωγραφικό προσδιορισμό ως τοπωνύμιο γιατί τότε δικαιολογείται απόλυτα ο φόβος του πατριωτικού χώρου για μια ακόμη παράδοση εθνικής κυριαρχίας μετά και την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών!

Έστω υπόψη ότι στο GMDSS για την Μεσόγειο προγνωστική αναφορά δίνουν μόνον 2 χώρες… Η Ελλάδα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και η Γαλλία για την Δυτική Μεσόγειο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail