Ρωσία και Τουρκία: Μια άνιση εταιρική σχέση - Πως η Μόσχα χειραγωγεί την Αγκυρα


Η "άνιση συνθήκη" είναι το όνομα που έδωσε η Κίνα σε μια σειρά συμφωνιών που αναγκάστηκε να υπογράψει με τα δυτικά κράτη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Οι συμφωνίες έγιναν εμβληματικές για τις σχέσεις στις οποίες ένα έθνος αναγκάζεται να κάνει ταπεινωτικές παραχωρήσεις στις ξένες δυνάμεις.

Ahvalnews.com - Gökhan Bacık
Παρουσίαση Freepen.gr

Δεδομένου ότι τα τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο στα σύνορα της Συρίας το 2015, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ακολούθησαν παρόμοιο πρότυπο. Η Ρωσία ασκεί πλέον κηδεμονία στην Τουρκία, η οποία επηρεάζει ακόμη και την τουρκική εσωτερική πολιτική. Σε τέσσερα χρόνια, η Ρωσία έχει καταστεί βασικός παράγοντας σε κρίσιμους τομείς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, από το κουρδικό ζήτημα έως την εθνική άμυνα.

Ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-35 πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από την Κωνσταντινούπολη αυτό το μήνα. Είναι ένα αρκετά συμβολικό γεγονός. Παρόλο που η πτήση ήταν μέρος μιας έκθεσης αεροναυπηγικής, οι τουρκικές και οι ρωσικές πλευρές την παρουσίαζαν σαν να είχε μεγάλη συμβολική σημασία.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, ανέφερε ότι και οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν πιθανή πώληση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε επίσης την πιθανή αγορά ρωσικών αεροσκαφών αντί των αμερικανικών F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο μετά την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400. Παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, δεν φαίνεται ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί από την αγορά ρωσικών αμυντικών προϊόντων.

Αν και ο Erdoğan φαίνεται πρόθυμος να παίξει το ρωσικό χαρτί, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στις σχέσεις του με τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την στρατηγική της Τουρκίας εναντίον του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασάντ. Η Ρωσία έχει επίσης αποκτήσει την επιρροή στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας.

Η Τουρκία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, έχει σταδιακά ενταχθεί σε ένα σύνθετο δίκτυο σχέσεων στις οποίες η Ρωσία είναι η κυρίαρχη δύναμη. Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδοξο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν - η Τουρκία προσπάθησε να κάνει μια νέα συμμαχία με τη Ρωσία, μια χώρα που κατέστρεψε το στόχο της να ανατρέψει την κυβέρνηση Ασαντ.

Ο άνισος χαρακτήρας των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία παρατηρείται επίσης σε άλλους τομείς, όπως το καθεστώς θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών ή οι εξαγωγές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα έχει τον τελευταίο λόγο. Αλλά παράξενο, παρά το κύμα εθνικισμού στο εσωτερικό της χώρας, ο Erdoğan δεν ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας. Είναι ενδιαφέρον ότι το ισλαμιστικό-εθνικιστικό συναίσθημα στην Τουρκία είναι είτε σιωπηλό απέναντι στη Ρωσία, είτε θετικό. Ούτε ο Ερντογάν ούτε οι ακροδεξιές συμμάχους του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος είναι επικριτικοί έναντι της Ρωσίας.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ερντογάν πίσω από την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, επικεφαλής του προσωπικού κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, διαμορφώνει επίσης την τουρκική στρατηγική για τη Ρωσία. Ο Akar βλέπει την αγορά πυραύλων S-400 ως ζήτημα κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Άλλοι Τούρκοι ηγέτες έχουν την ίδια άποψη. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είπε ότι η ουσία του προβλήματος αποτελεί το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατανόησαν πως η Τουρκία δεν τελεί πλέον υπό την επιρροή τους.

Από τη ρωσική σκοπιά, η στρατηγική του Πούτιν προς την Τουρκία φαίνεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του. Ο Πούτιν έχει κατευθύνει επιμελώς την Τουρκία από το να είναι βασικός σύμμαχος των Η.Π.Α., σε μια εσωτερική αιμορραγία μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, για τον Πούτιν, η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι καλύτερη από το να βλέπουμε να απομακρύνεται εντελώς από το δυτικό μπλοκ. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι αρκετά έξυπνος για να συνειδητοποιήσει ότι η διατήρηση της Τουρκίας σε κενό ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση είναι προς όφελός του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail