Οι Αρβανίτες της Καλαβρίας δε λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί

«Οι διώκτες των Χριστιανών δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή προτεστάντες. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που τελούν υπό διωγμό στη Μέση Ανατολή κι όπου αλλού υφίστανται διώξεις, αλλά και να συμβάλουμε στην ασφαλή επιστροφή και εγκατάσταση στις εστίες τους όσων χριστιανών οδηγήθηκαν στην προσφυγιά λόγω του πολέμου και του φόβου. Ο λόγος μας αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία εδώ στα χωριά της Καλαβρίας, όπου οι Αρβανίτες κάτοικοί τους, δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί που αναγκάστηκαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά για να γλυτώσουν από το μαχαίρι του Οθωμανού κατακτητή. Διατηρούν, όμως, ασβέστη τη νοσταλγία για την πατρίδα από την οποία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και αντιστάθηκαν με σθένος -ακόμη και με ιερείς που μαρτύρησαν στο διάβα των αιώνων- στη βίαιη εκλατινοποίησή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στον Άγιο Δημήτριο της Κορώνης στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Ο κ. Χαρακόπουλος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ -με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Γ.Γ. της ΔΣΟ, τον Αλβανό βουλευτή κ. Genc Pollo και τον σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη- η οποία συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην πρώτη επίσκεψή του στα ελληνόρυθμα χωριά της Καλαβρίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ακόμη ότι «σε μια εποχή που αμφισβητείται από συγκεκριμένους κύκλους, ακόμη και η χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, εδώ στην Καλαβρία βλέπει κανείς το έντονο αποτύπωμα του χριστιανισμού».

Η ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην έκθεση εικόνων με θέμα την «Ανάσταση του Χριστού», ενώ ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια κορωναίικη ελιά σε ένδειξη φιλίας, αλλά και σύνδεσης των κατοίκων της περιοχής με τις ρίζες τους από την Κορώνη της Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων οι κάτοικοι τραγούδησαν έναν θρήνο για την Κορώνη, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω της άλωσης του Μωριά από τους Τούρκους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επέδωσε αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως, η οποία είχε βραβευθεί σε διαγωνισμό της ΔΣΟ, στον δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου Κορώνης της Καλαβρίας Salvatore Lamirata.

Τέλος είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον συνεχάρη θερμά για την τοποθέτησή του ως επικεφαλής εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail