Τι θα δεις στο τέλος αν αποσυνθέσεις τα Σκόπια

Αν αποσυνθέσεις τα Σκόπια, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μία ιστορική φιγούρα των Βουλγάρων, ένα αρπακτικό μάτι να αγριοκοιτάζει προς την Ελλαδα, κι ένας κομμουνιστής. Που σημαίνει: με άλλα τόσα τα ξαναφτιάχνεις.


Πίνακας στο "Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα"(!) στα Σκόπια απεικονίζει τον Γιάνε Σαντάνσκι να μπαίνει στη Θεσσαλονίκη και στην Καμάρα το 1912. Στο βάθος η Ροτόντα. Ο Σαντάνσκι εκτός από Βούλγαρος, ήταν και σύμμαχος των Νεότουρκων νωρίτερα.

Έχουν κάνει το μυαλό τους κιμά εδώ και 70 χρόνια. Με δύο σταθερές: η πρώτη είναι η αντιγραφή της βουλγαρικής Ιστορίας και η δεύτερη είναι ο "αλυτρωτισμός" εναντίον της Ελλάδας. Ενδημικά συστατικά του εθνικού τους αφηγήματος. Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία, δεν τους μένει απολύτως τίποτα.

Το ότι ενέδωσε το πολιτικό μας σύστημα, δεν κάνει φασίστες, ακραίους και εθνικιστές εμάς που αρνούμαστε να το αποδεχτούμε, αλλά αυτούς που ψήφισαν την Συμφωνία, τη στήριξαν και θέλουν να την εφαρμόσουν. Αυτοί βάζουν φυτίλια στα Βαλκάνια και υποθάλπουν τον εθνικισμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail