Ασυνέπεια Μητσοτάκη (ή των επικριτών του) στο Σκοπιανό;

Επ’ ευκαιρία των εγκαινίων της Έκθεσης Θεσσαλονικής, κάποιοι χρησιμοποιούν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ για να αποδείξουν την δήθεν ασυνέπεια των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των Σκοπίων όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σε σχέση με αυτά που (δεν) κάνει τώρα ως κυβέρνηση.

Του Δημήτρη Γιαννόπουλου

Υπήρξε πράγματι μια παραποίηση των λόγων και προθέσεων του νυν πρωθυπουργού, από φιλικά προς την ΝΔ μέσα, που επέμεναν πως υποστήριζε την ανάγκη Ακύρωσης της Συμφωνίας στη Βουλή.

Έτσι, το Newsit της 15-9-18 εμφανίζει το σχετικό απόσπασμα της περσινής ομιλίας του Μητσοτάκη στο Βελλίδειο κάτω από τον τίτλο, «Αποθέωση Μητσοτάκη στο Βελλίδειο για το Σκοπιανό: Θα καταψηφίσουμε και θα ακυρώσουμε την Συμφωνία».

Όπως θα δείξουμε παρακάτω, ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει πεί ποτέ και πουθενά ότι «θα ακυρώσουμε» την συμφωνία, και τα λόγια του τον Σεπτέμβριο του 2018 υποδήλωναν ακριβώς το αντίθετο.
Ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του (π.χ. Συρίγος κ.α.) είχαν εξ αρχής καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να αποτρέψει την Κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Άγγελος Συρίγος έλεγε απλώς οτι «θα ήταν προτιμότερο να μη κυρωθεί η Συμφωνία στη Βουλή γιατί τότε θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ακυρωθεί». Προειδοποιούσαν μάλιστα πως θα ήταν αναγκασμένοι να την καταψηφίσουν αν ο «διεθνής παράγων» ενέκρινε να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές της ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή.

Γι αυτό και ο Μητσοτάκης φρόντισε να κάψει το χαρτί της πρότασης μομφής αμέσως μετά την υπογραφή στις Πρέσπες τον Ιούνιο 2018 και όχι όταν έγινε φανερό πως ο Τσίπρας ετοίμαζε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με 145+6 ψήφους..

Έτσι εξασφάλισαν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Αποποίηση ευθύνης για την κύρωση της Συμφωνίας και άνετη επικράτηση στις εκλογές που θα γίνονταν μετά την «κύρωση».

Δύο σημεία στην περσινή ομιλία Μητσοτάκη αξίζει να προσεχθούν:
Μιλάει για «μια συμφωνία-ντροπή, που εκχωρεί για πρώτη φορά μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».

Η πρόταση ακούγεται καταρχήν σωστή, αφού καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε απορρίψει ΔΗΜΟΣΙΑ, ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ την «μακεδονική» (εθνική) ταυτότητα στους Σκοπιανούς, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Και αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις των Αθηνών είχαν παρασκηνιακά δεχτεί — στα μυστικοσυμβούλια των αρχηγών — ως τετελεσμένο θέμα-ταμπού την «μακεδονικότητα» των Σκοπιανών, περιμένοντας απλώς από αυτούς μια «υποχώρηση» σε σύνθετη επίσημη ονομασία.
(Αλλιώς δεν θα υπήρχε αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί 27 χρόνια για μια «επίσημη ονομασία κοινής αποδοχής» των Σκοπίων, ενώ αυτά βυσοδομούσαν ανεμπόδιστα διεθνώς ως «έθνος Μακεδόνων» και ως η «μόνη χώρα Μακεδονία»).

Αυτά όμως ήταν ψιλά γράμματα για τις παμμακεδονικές οργανώσεις που τώρα διαμαρτύρονται πως ο Νίμιτς «υπερέβει τα όρια της αποστολής του» δίνοντας στους Σκοπιανούς πολλά επιπλέον των όσων είχαν ήδη σφετεριστεί, πέρα από το ...όνομα.

Στην περσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεκαθαρίζει» τα πράγματα ως εξής:
«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες: Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτή τη Συμφωνία, είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή». [παρατεταμένα χειροκροτήματα με τον φακό να εστιάζει στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά].

«Και αν τελικά η συμφωνία καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τοτε η διαπραγμάτευση ξεκινάει από την αρχή".

Δηλαδή η ΝΔ δεν είχε πρωταρχικό σκοπό να ακυρώσει τη συμφωνία καταψηφίζοντάς την, αλλά απλώς να μην συμβάλει στην κύρωσή της (εκτός αν αναγκαζόταν να το κάνει μετά τις εκλογές).

Τι σήμαινε όμως αυτό;

Ο Μητσοτάκης έστελνε «ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες» (Τσίπρα, Πάιατ, Μέρκελ, ΟΗΕ κλπ.) ότι ΔΕΝ είχε σκοπό να αναλάβει την ευθύνη, ούτε για την Κύρωση, ούτε για την Ακύρωση της Συμφωνίας.

Διότι, σύμφωνα με τους όρους της ψηφοφορίας (150+1 ψήφοι) που είχε εμμέσως αποδεχτεί, ΔΕΝ αρκουσε να την καταψηφίσει η ΝΔ μαζι με την λοιπή αντιπολίτευση, για να ακυρωθεί η Συμφωνία.

Φάνηκε έτσι, ότι η ΝΔ είχε ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, αποφασίσει να ΜΗΝ απαιτήσει 180 ψηφους που επιτάσσει το Σύνταγμα αντί των 151 ψήφων για την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή, όπερ και εγένετο.

Και βέβαια το πολιτικό κατεστημένο έκανε έτσι τη δουλειά του.

Εμείς όμως τι κάναμε στο εξάμηνο που μεσολάβησε από την υπογραφή ως την κύρωση, για να μπλοκάρουμε τη διαδικασία ή έστω να καταγγείλουμε το εν εξελίξει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (με εξαγορές βουλευτών για να πιάσει ο Τσίπρας τον μαγικό αριθμό των 151);

Τόσο οι κάτοχοι μακεδονικών σφραγίδων όσο και οι "πρωτεργάτες" των συλλαλητηρίων αγνόησαν αυτόν τον αδύνατο κρίκο στη ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ των κομμάτων.

Αντί να απαιτήσουν επιτακτικά την εφαρμογή του Άρθρου 28 του Συντάγματος που απαιτεί 180 ψήφους για κύρωση Συμφωνίας "υψίστης εθνικής σημασίας", προτίμησαν μοιρολατρικά το ανυπόστατο αίτημα "δημοψήφισματος".

Ιδού γιατί σήμερα έχουν κατεβάσει τα ρολά και κατηγορούν πάλι τον κόσμο επειδή δεν τους ψήφισε ή επειδή φοβήθηκε να κατέβει σε διαδήλωση που οι ίδιοι είχαν αρχικά καταδικάσει.

Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια Νόμος του Κράτους, τον οποίον άρχισε να κραδαίνει απειλητικά η Γκεστάπο της Πολιτικής Ορθότητας «προς όλους τους αποδέκτες», και όχι μόνο μέσω του Σύριζα.

Επ’ αυτού όμως θα επανέλθουμε...

[Το απόσπασμα της ομιλίας Μητσοτάκη για το Σκοπιανό είναι στο διάστημα 40’-43’ του πλήρους βίντεο της ΕΤ3 παρακάτω]

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail