Διαπραγμάτευση, για μια φρεγάτα τύπου BELH@RRA, υποστήριξη Mirage

Μήνυμα ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Προειδοποίησε ότι όποιος επιχειρήσει να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι οφέλη.


«Το Υπουργείο ενισχύει εντατικά την αμυντική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Γιατί εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που επιδιώκει να προσπορίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το skai.gr.

Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε γνωστό ότι τέλη Οκτωβρίου θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο πολιτικό θέμα. Σε ό,τι αφορά την αμυντική αναβάθμιση αποκάλυψε ότι εκτός από την αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία Viper από την ΕΑΒ και την υποστήριξη των υπαρχόντων Mirage, το Υπουργείο διαπραγματεύεται την αγορά μίας φρεγάτας κλάσης Belh@rra από τη Γαλλία με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα.

Εκτίμησε ότι πρόκειται για «όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο». Προανήγγειλε ακόμα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εθνοφυλακής και αναφέρθηκε στο υπό εξέταση σχέδιο για Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας όπου θα ενταχθούν οι στρατιωτικές σχολές.

Είπε συγκεκριμένα για τα εξοπλιστικά:
Αυτά τα τρία μεγάλα προγράμματα όπως τα ιεραρχούμε είναι:

α) Η αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία Viper που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε αεροσκάφη 4ης γενιάς στο κατώφλι της 5ης γενιάς. Αυτό το τεράστιο πρόγραμμα θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά αντίκτυπο θα διενεργηθεί μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ. Το πρόγραμμα αυτό θα καταστήσει λειτουργική και αποτελεσματική την ΕΑΒ, αλλά και σίγουρα θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει κι άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, κυρίως αεροσκαφών από άλλες χώρες.

Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Για να γίνει αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα το πακέτο τον «όφσετ», παλιά τα λέγαμε αντισταθμιστικά, ενώ το χαρακτηριστικό του πακέτου αυτού αφορά στα υποπρογράμματα που κυρίως έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ διά του υποκατασκευαστικού έργου. Περισσότερα θα πούμε όταν έρθει η ώρα να αναλύσουμε πολύ λεπτομερώς και πολύ διεξοδικά αυτό το πρόγραμμα.

β) Η υποστήριξη των υπαρχόντων Mirage. Προς το σκοπό αυτό έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν όχι απαραίτητα με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, αυτά φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία τροχιά επίλυσης.

Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη Mirage στην καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα γιατί είναι όπλο το οποίο πραγματικά ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο.

γ) Το θέμα πρόσκτησης των δύο νέων φρεγατών τύπου Belharra. Έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει αποδεχθεί.

Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο βαίνει προς επίλυση, δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας. Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο.

Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.